Jdi na obsah Jdi na menu
 


Volby ve znamení odporu

11. 4. 2022

 

Marek Řezanka 

 

První kolo prezidentských voleb ve Francii máme za sebou.

Nálady ve Francii jsou dnes mnohem radikálnější než v minulých prezidentských volbách. Lze konstatovat, že Francie má E. Macrona dost, a to bez ohledu na to, kdo je jeho protivník. V roce 2017 ve druhém kole zvítězil Macron s 66 %. Letos by měl být průběh druhého kola prezidentských voleb jiný.

Letošní výsledky 1. kola prezidentských voleb ve Francii zaznamenaly zejména naprostý propad Republikánů. V roce 2017 získal obdivovatel M. Thatcharové, F. Fillon, 22 % hlasů – a těsně předběhl letos třetího J.-L. Mélenchona.

 Letos 4. na pásce skončil É. Zemmour, jehož hlavními programovými body jsou odpor proti imigraci a islámu.

 Jaká je situace před druhým kolem voleb? Ačkoli poražení kandidáti se proti Marine Le Pen vymezují, rozhodovat budou voliči.

 Nezapomínejme na odpor proti Macronově důchodové reformě a masivní protesty proti ní.

 Nezapomínejme na Hnutí žlutých vest.

 Nezapomínejme, že Mélenchon měl ve svém programu následující body: Odchod do penze v 60 letech, zastropování cen nezbytně nutných výrobků, jako jsou některé druhy ovoce a zeleniny, hygienické potřeby, paliva, zvýšení minimální mzdy na 1 400 eur, odchod z NATO a globalistických uskupení, jako jsou Světová banka a Mezinárodní měnový fond či ukončení smluv o volném obchodu a vyvážení zbraní do diktatur.

 Tyto body se vůbec neslučují s programem E. Macrona.

 Jistě, Mélenchon se mj. opíral o hlasy imigrantů a menšin, tedy lidí, kteří se cítí být na okraji a vyloučeni, a kteří pravděpodobně Le Penovou volit nebudou. Otázkou ale je, zda půjdou volit E. Macrona, který pro ně rovněž nic dobrého neudělá, nebo se k volbám jednoduše nedostaví. Osobně se přikláním k této druhé variantě jako pravděpodobnější. Kromě nich tu jsou ale další frustrovaní občané, kteří se čím dál více ocitají na okraji společnosti – a nevědí, jak uživit své rodiny.

É Zemmour získal pouhých 7 % hlasů a rozdíl mezi Mélenchonem a ním je propastný.  Zemmorovi voliči buď ve druhém kole volit nebudou, nebo se spíše přikloní k Le Penové.

 Tipuji, že účast v druhém kole voleb bude nižší než v roce 2017. Současně se ovšem domnívám, že E. Macron příliš nemá, kde do druhého kola nabrat potřebné hlasy.

 Zřejmě se k němu přikloní voliči Y. Jadota (Zelení / Evropská svobodná aliance) a část voličů V. Pécresseové (Republikáni).

 Naopak voliči N. Duponta-Aignana (Vzhůru republiko), příznivce prvků přímé demokracie a odpůrce Evropské unie, spíše podpoří Le Penovou.

 Voliči J. Lassala a F. Roussela buď ve druhém kole volit nebudou, nebo budou sympatizovat s E. Macronem.

 Vidíme tedy, že rozhodující bude, jak se zachovají voliči J.-L. Mélenchona, které spojuje jedno: odpor proti politice E. Macrona.

 

 Tipuji, že ve druhém kole prezidentských voleb ve Francii zvítězí M. Le Penová, a to v poměru 55:45 %. Ale možná bude tento rozdíl i výraznější. Bude záležet na celé řadě faktorů, mj. na volební účasti.  

 Výsledky 1. kola voleb ale ukázaly, že: 1) Vítězí protestní hlasy (Le Penová a Mélenchon) a Macrona ve druhém kole v podstatě nemá, kdo podpořit a 2) Je zde silné téma: Nebýt zatažen do války s Ruskem a nebýt zbídačen asociální politikou vlády. Kombinace těchto dvou faktorů se patrně ve druhém kole voleb projeví.