Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vojenské námořnictvo Ruska se navrací do dalekých moří

4. 8. 2020

Vojenské námořnictvo Ruska se navrací do dalekých moří

Vladimir Prochvatilov

26. července 2020

 

Dne 20. července letošního roku se Vladimir Putin zúčastnil slavnostního ceremoniálu zahájení výstavby dvou univerzálních výsadkových lodí na loděnici Zaliv v Kerči. Ten samý den byly na Sevmarši v Severodvinsku založeny víceúčelové jaderné ponorky Voroněž a Vladivostok a v Severní loděnici v Sankt-Petěrburgu fregaty Admirál  Jumašev a Admirál Spiridonov. Tak v Rusku začala najednou stavba šesti lodí pro dálkovou námořní zónu.

Vladimir Putin sledoval ve videokonferenci zakládání válečných lodí v Sverodvinsku a Sankt-Petěrburgu. Podle jeho slov „se jedná o nové lodě v nové podobě“ a mohou být po zkouškách ještě vylepšovány.

Výsadkové lodě založené v Kerči jsou určeny k přepravě a k námořnímu výsadku (do 1000 námořníků). Mohou být užity jako velitelské štábní lodě, úderné skupiny, nebo lodě PVO skupiny. Priboj jsou neviditelné lodě. Jsou těžko zachytitelné radary zásluhou originální konstrukce nadstavby, jejich zachytitelnost se dá srovnat s nevelkými hlídkovými čluny.

Univerzální výsadkové lodě jsou mnohem lepší než francouzské Mistraly. Jsou o 21 metrů delší, o metr širší, mají 1,5krát výkonnější pohon, výtlak je rovněž 1,5krát vyšší a mají o 15 % vyšší maximální rychlost. Mistraly mají relativně slabé dělostřelecké a kulometné vybavení a starý systém PVO. Potřebují podporu letectva. Priboj má dva raketové systémy, Pancir-M tři protiletadlové raketové a dělostřelecké systémy (Broadsword) a stomilimetrové  dělostřelecké zařízení A-190. Jsou schopny od útoku ze vzduchu chránit nejen sebe, ale i další lodě.

Mistral je stavěn pro náklad 16 víceúčelových vrtulníků, 4 výsadkových člunů, 450 námořníků a 60 lehkých obrněnců. Soběstačný je do 30 dní. Priboj je projektován na přepravu 1000 osob, 75 obrněnců, 20 vrtulníků a 6 výsadkových člunů. Dopluje až 11 500 km. Může být použit pro kterýkoliv region až do severních šířek a do vzdálených míst od zásobovacích základen.

Spojené státy dnes mají 8 výsadkových lodí Wasp. Mohou přepravovat a vysazovat na nevybavené břehy expediční prapor námořní pěchoty, řídit výsadek, poskytovat výsadku leteckou podporu a evakuovat raněné. Na palubě Waspu jsou tři výsadková plavidla na vzduchovém polštáři, smíšená letecká skupina sestávající z šesti stíhaček AV-8B, Harrier-2, F-35B a 36 vrtulníků. Letos v červenci daly USA do provozu druhou univerzální výsadkovou loď Amerika, která je silnější než Wasp. Staví se třetí taková loď. Amerika může vozit 1870 členů námořní pěchoty. Tyto lodě mají silné zbraně a leteckou peruť.

Rusko dokáže stavět univerzální výsadkové lodě stejného výkonu po vybudování ohromného suchého doku (485x114x14 metrů) – komplexu  pro stavbu lodí Zvězda ve městě Bolšoj Kameň v Přímořském kraji. Ve skutečnosti se jedná o lehké letadlové lodě. Suchý dok je speciální bazén oddělený od hlavní vodní plochy nepropustným uzávěrem. Z něho je možno čerpat vodu a dostat se k ponorné části nasucho. Uplatní se při čištění a opravách lodí. Po ukončení prací se uzávěr otevře a loď se může přesunout do moře.

Suchý dok v Bolšom Kamni je jedno z největších hydraulických zařízení na světě a klíčový prvek druhé etapy budování loděnice Zvězda. Zde bude možno stavět letadlové lodě a super tankery o libovolné tonáži. Jedinečný zde umístěný jeřáb Goliaf má nosnost 1200 tun. Uvedení doku do provozu je plánováno na letošek. Bude se tu stavět atomový ledoborec Rossija projektu Lídr.

Rossija bude nejmohutnější lodí ve světové historii lodního stavitelství. Projekt Lídr bude základem ruských ledoborců nové generace. Jeho délka bude 210 metrů, šířka 47 metrů a ponor 13 metrů. Bude mít dva atomové reaktory, 4 turbíny a 4 veslovací elektromotory. Celková kapacita elektrických mechanismů je 120 MW. Zmůže led o tloušťce větší než 4 metry v rychlosti 2 uzly. V Severním ledovém oceánu bývá tloušťka ledu do 4 metrů. Rossija dokáže provázet komerční flotily i ruské výsadkové lodě ledové třídy kamkoliv v Severním ledovém oceánu v kterémkoliv ročním období. Tímto způsobem bude zajištěna převaha ruských ozbrojených sil v Arktidě nad jakýmkoliv nepřítelem.

Rozměry suchého doku v Bolšom Kamni dovolují stavět současně dvě letadlové lodě, nebo univerzální výsadkové lodě třídy Amerika. Kapacity loděnic mohou umožnit stavbu velkých hladinových lodí a zanedlouho, až bude dokončen suchý dok, zde stavět letadlové lodě i univerzální výsadkové lodě obdobné americkým.

Úplně to nahradí možnosti lodní výstavby v Nikolajevu. Rusko se jednoznačně vrací mezi největší námořní mocnosti.

Převzato z Fondsk.ru

outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář