Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vměšování do vnitřních záležitostí Běloruska je nepřijatelné, varoval Putin Merkelovou

18. 8. 2020

Vměšování do vnitřních záležitostí Běloruska je nepřijatelné, varoval Putin Merkelovou

Dnes 13:08 – Moskva/Berlín

jem, Novinky

 

Ruský prezident Vladimir Putin o napjaté situaci v Bělorusku telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Řekl jí, že Rusko považuje vnější vměšování do vnitřních záležitostí Běloruska za nepřijatelné.

 

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: Profimedia.cz

„Jakékoliv cizí vměšování do vnitřních záležitostí Běloruska je pro Moskvu nepřijatelné, neboť vede k eskalaci krize,” cituje agentura TASS postoj Kremlu.

O vměšování cizí moci do záležitostí Běloruska hovořil běloruský prezident Alexandr Lukašenko už o víkendu. V sobotu i v neděli telefonoval s Putinem, který mu přislíbil vojenskou pomoc na základě smluv o kolektivní obraně, bude-li to potřeba.

Německá kancléřka, která podle TASSu rozhovor s Putinem iniciovala, přesto vznáší požadavky. Lukašenkova vláda se podle ní musí zříci násilí vůči mírumilovným demonstrantům a zahájit s opozicí celonárodní dialog, uvedl mluvčí kancléřky.

„Kancléřka zdůraznila, že běloruská vláda se musí vyvarovat násilí vůči mírumilovným demonstrantům, okamžitě propustit politické vězně a zahájit celonárodní dialog s opozicí a společností s cílem překonat současnou krizi,” uvedl podle ČTK v prohlášení mluvčí kancléřky Steffen Seibert…

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář