Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vladimír Štěpán - Už zase ryjeme držkou v zemi!

29. 9. 2022

Vladimír Štěpán - Už zase ryjeme držkou v zemi!

Stejně jako na počátku září, i včera vystoupili na další masivní demonstraci v Praze na Václavském náměstí odborníci na energetiku Vladimír Štěpán a Ivan Noveský. 

Vladimír Štěpán

29. září 2022 - 12:26

 

Na Václavském náměstí v Praze to včera pěkně vřelo. „Už zase ryjeme držkou v zemi,“ pozdravil s Krylem expert na energetiku a odborník na plyn Vladimír Štěpán.

 

Po první demonstraci na začátku září prý zaznamenal potlesk a pochvaly z celé EU. Uvádělo se, že na Václaváku bylo dvě stě tisíc účastníků, Česká televize ale na dálku odhadla sedmdesát tisíc. Tato slova vyvolala posměch. Návrhy, které odborníci vládě předkládají, by podle něj ušetřily stovky miliard korun.

 

Nyní však považoval za nutné mluvit o zcela novém průšvihu, který se na nás řítí. „Po sabotážích byl zastavem plynovod Nord Stream. A dnes Ukrajina vyvolala arbitráž s Ruskem a neví se, jak bude proudit plyn přes její území. Den na to zavřeli plynovod, který by nás mohl zachránit. A my jim pomáháme,“ zuřil.

 

Vláda tvrdí, že všechno zvládá, ale nikdo tomu nevěří. „Řekli, že máme plyn na celou zimu a teď chtějí snižovat teploty na patnáct stupňů. Jak to, když ho mají dost?,“ divil se expert na energetiku Štěpán. Podle něj se klidně může stát, že budeme bez plynu úplně.

 

 

Po něm se postavil k řečnickému pultíku energetik Ivan Noveský. A po mohutném uvítacím potlesku začal velmi zostra. Konstatoval, že se Česká republika ocitla v problémech po teroristickém útoku na plynovod Nord Stream. A vládě Petra Fialy (ODS) vmetl do tváře, že kdyby to byla česká vláda, zařídí pro české občany levnější elektřinu i plyn.

 

„Před rokem by mě ani náhodou nenapadlo, že při příležitosti státního svátku české státnosti zde budeme stát a budeme řešit, jestli se česká vláda bude chovat jako česká a jestli bude řešit problémy českých občanů, českých domácností,“ začal Noveský.

 

S obavami prý sleduje to, co se děje kolem plynovou Nord Stream 1. Výbuch pod vodou označil za teroristický útok. „Je to v podstatě teroristické napadení celé Evropy, není to jen napadení České republiky. A když jsme byli teroristicky napadeni, tak Ukrajina přerušuje dodávky plynu a začíná se soudit s Gazpromem, není to poněkud divné?“ ptal se Noveský.

 

Dále konstatoval, že vláda Petra Fialy při zastropování cen občany podvedla, protože řada lidí si teď myslí, že bude platit 3 koruny za kubík plynu, ale realita je jiná. Realita je podle něj taková, že od roku 1997 měla Česká republika zajištěny stabilní dodávky plynu z Ruska, ale to teď končí.

 

„A když nám vláda slibovala 6 korun za kWh elektřiny, tak nám zapomněla říct, že to bude 9 až 11 korun,“ pokračoval Noveský.

 

Zaplněný Václavák na Noveského slova zareagoval velmi hlasitě: „Zloději, zloději, zloději!“ a vzápětí vyslal vládě jasný vzkaz: „Demisi, demisi, demisi!“ 

 

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)