Jdi na obsah Jdi na menu
 


Visegradská skupina zablokuje jakékoliv pokusy jmenovat Timmermanse předsedou Evropské komise

1. 7. 2019

© Sputnik / Alexey Vitvitsky

Politika

18:27 30.06.

 

Visegradská čtyřka zablokuje jakékoli pokusy jmenovat předsedou Evropské komise Franse Timmermanse. To řekl po příjezdu na mimořádné zasedání Evropské rady český premiér Andrej Babiš.

 

„Visegrádská skupina zablokuje jakékoli pokusy o jmenování Timmermanse. V minulosti měl špatnou historii vztahů s naším regionem,“ řekl Babiš.

 

Podle něj Visegrádská čtyřka - Polsko, Maďarsko, Česká republika a Slovensko - mají v úmyslu postavit se proti jmenování Timmermanse podáním Varšavy. Babiš si myslí, že Timmermans není vhodný kandidát a že je také nutné brát v úvahu geografickou rovnováhu při volení předsedy Evropské komise.

 

Holanďan Frans Timmermans, který zastává pozici prvního místopředsedy současné Evropské komise, dohlíží na vyšetřování Evropské komise ohledně porušování evropských norem v Polsku při provádění soudní reformy v této zemi. V rámci tohoto vyšetřování zahájil proti Polsku proceduru odstraňování porušování ze strany Varšavy. V souvislosti s tím je jeho osobnost ve Varšavě vnímána velmi negativně. V posledních dnech byl Timmermans považován za jednoho z nejpravděpodobnějších kandidátů na vedoucí pozici v Evropské komisi.

 

Polský premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že Polsko nepovažuje Timmermanse za dobrého kandidáta. Evropa podle něj potřebuje kandidáta, který bude schopen dosáhnout konsensu a kompromisu.

 

„Jsem přesvědčen, že většina států souhlasí s tím, že musíme najít takového kandidáta na nejdůležitější místo vedoucího Evropské komise, který bude schopen sjednocovat, budovat mosty a hledat kompromisy,“ uvedl Morawiecki.

 

Polský premiér dodal, že Frans Timmermans není „kandidátem kompromisů“.

 

Podle českého premiéra je pro Českou republiku klíčové, kdo obsadí post předsedy Evropské komise. Je to mnohem důležitější než kandidáty na předsedu Evropské rady či Evropské centrální banky atd.

 

„Klíč je Evropská komise. To, aby tam byl člověk, který nebude rozdělovat Evropu, nebude nám stále vnucovat nějaké kvóty nebo názory na ilegální migraci nebo nám diktovat tematické okruhy na rozpočet,“ uvedl Babiš.

 

Dříve během patečního mimořádného setkaní Visegradské skupiny v Praze Andrej Babiš zopakoval, že by v čele komise neměl být nikdo z tzv. spitzenkandidátů, tj. lídrů kandidátek stran pro nedávné volby do Evropského parlamentu.

 

Dnes na mimořádném zasedání Evropské rady se bude jednat o obsazení postu předsedy Evropské komise. V souladu s dříve ustanovenou tradicí by měl být nominován předseda politické skupiny, která po volbách získala nejvíce křesel v Evropském parlamentu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář