Jdi na obsah Jdi na menu
 


Viktor Orbán - Ukrajina je troskou a zemí nikoho

5. 2. 2023

Viktor Orbán - Ukrajina je troskou a zemí nikoho

5.2.2023 12:41

 

Jiří Vyvadil: Portál The American Conservative přinesl záznam besedy s Viktorem Orbánem, který je nejvýraznějším myšlenkovým protivníkem současného progresivistického, protiruského a probruselského mainstreamu a navíc a na evropské poměry mimořádně úspěšným premiérem své země. Tak jako progresivistický válečnický západní proud se rázem zamiloval do našeho Petra Pavla, stejnou měrou přirozeně nenávidí Viktora Orbána. Zápisky z této besedy byly široce publikovány, pochopitelně se silným kritickým nádechem. Text Roda Drehera, který zaznamenává myšlenky maďarského premiéra Orbána, který publikujeme, bez kritických či obdivných pohledů, bude pro čtenáře jistě zajímavý.

Nemusíme s Viktorem Orbánem ve všem souhlasit. Například jeho až jednostranné zakotvení v katolicismu bude zřejmě cizí mnohým Čechům, i když nový prezident prý podobně jako Hácha, Gottwald či Havel hodlá na svou inauguraci slavit v chrámě sv. Víta Te Deum, ale to z nás ještě jako celek prokatolický národ nedělá. Mnohým, respektive oněm 40 % voličů, kteří našeho věrozvěsta války nevolili bude sympatický kritický postoj k Ukrajině, kladný k Rusku a kritický k EU.

Stalo se to znovu. Dnes večer jsem byl potřetí na zasedání malé skupiny s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Řekl jsem hostujícím novinářům a vydavatelům, že z toho chlapa budou nadšeni, protože nebudou věřit tomu, jak se liší od toho, jak je zobrazován v západních médiích. Je bystrý, vtipný, brilantní a naprosto sebevědomý. Nevznášejí se nad ním asistenti tisku a nestřeží svá slova do té míry, že neříká nic jiného než kaši. Je opravdu zajímavý. Jak jsem na konferenci řekl lidem, "Nebudete věřit, že světový lídr je ve skutečnosti takový."

Jako obvykle po akci zůstali ohromeni. Orbán s námi strávil dvě hodiny, odpovídal na každou otázku – dokonce i na zvlášť těžké otázky od polského novináře – a zjevně se mu to líbilo. Nikdy jsem nebyl osobně v blízkosti Billa Clintona, ale věci, které jsem četl o tom, jak byl přirozeným politikem – to platí přinejmenším stejně tak o Viktoru Orbánovi. Minulý rok jsem mluvil s politikem Fidesz o premiérovi a on řekl, že v této zemi není jiný politik, který by dokázal přejít od strategie na nejvyšší úrovni k rozhovoru s lidmi z venkova na farmářském trhu a být v obojím naprosto upřímný. Věřím tomu. Kdyby byl v televizi více ve Spojených státech, pohled lidí na Maďarsko by byl úplně jiný.

Velké otázky se týkaly rusko-ukrajinské války. Orbán je koza mezi ovcemi NATO. Prakticky od začátku tvrdě prosazoval příměří a mírové urovnání – ne z nějaké zvláštní lásky k Rusům, ale z obavy o osud Maďarska a Evropy. Byl falešně potřísněn jako Putinův šmejd...

Orbán řekl, že Západ musí pochopit, že Putin si nemůže dovolit prohrát a neprohraje, protože příští rok čeká znovuzvolení a nemůže kandidovat jako prezident, který prohrál válku. A co víc, řekl, Rusko nemůže dovolit NATO, aby na Ukrajině vytvořilo přítomnost. Už dávno uplynula doba, kdy Rusko mohlo dobýt Ukrajinu nebo nastolit přátelský režim. Kdyby Rusko vyhrálo rychlé vítězství, bylo by to možné, ale teď je to beznadějné. Proto, řekl Orbán, cílem Ruska je udělat z Ukrajiny nevládnou trosku, aby si ji Západ nemohl nárokovat jako cenu. To se jim již podařilo. "Teď je to Afghánistán," řekl. "Země nikoho“

"Jsme ve velkých, velkých problémech," řekl o Západu. Pokud se nadcházející jarní ofenziva Ruska osvědčí, budou země NATO stát před otázkou, zda pošleme vojáky do boje za Ukrajinu? Není to něco, o čem by podle Orbána americký lid uvažoval, ale je to v popředí zájmu rostoucího počtu Evropanů, jejichž země budou zničeny, pokud se válka rozšíří.

Aby to bylo jasné z kontextu jeho diskuse, Viktor Orbán si nepřeje, aby byl Západ ve válce s Ruskem. Prosazuje mír a od začátku říká, že v této válce nikdo nevyhraje. Ale říká, že příliš mnoho lidí ze Západu se klame, co se skutečně děje – a co by se mohlo stát. Západ by si mohl myslet, že není ve válce s Ruskem, ale tím, že posílá stále více zbraní a přibližuje se skutečnému zásahu vojsk, hrají západní vůdci extrémně nebezpečnou hru sami se sebou, s Ruskem a se západní veřejností. Novinář se zeptal premiéra, zda si myslí, že by válka mohla být jaderná. "Nemohu vyloučit, že by to použili," řekl o atomové bombě. Objasnil, že mluvil o taktických bitevních atomových zbraních, nikoli o mračnech hub nad Varšavou a Berlínem - "ale ani to nemohu vyloučit." Pokud se Ukrajina nějakým způsobem pomocí západních zbraní dostane do bodu, kdy překročí hranici na ruské území, pak bude budoucnost světa tak jasná, že Západ bude muset nosit stíny.

Někdo poukázal na to, že Rusové dosud předvedli žalostný výkon na bojišti. Ano, řekl Orbán, je to pravda. Ale když se podíváte na ruskou historii, takhle to s Rusy ve válce chodí. Začínají špatně, ale po chvíli na věci přijdou a pak je těžké je zastavit. Očekává, že tomu tak bude i tentokrát. Na začátku zasedání také zmínil, že tlačení Ruska do spojenectví s Íránem je pro Izrael extrémně nebezpečné, a vyjádřil naději, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jehož dospělý syn seděl u stolu, by se mohl stát mírotvorcem mezi Ruskem a Ukrajinou. Ačkoli Ukrajina dosáhla některých úžasných úspěchů proti Rusku, řekl Orbán z dlouhodobého hlediska, nevidí, že my na Západě stojíme na vítězné straně, zejména s ohledem na ruské výrobní kapacity.

Orbán hovořil o tom, že je jediným disidentem mezi 27 vůdci Evropské unie ohledně válečné politiky na Ukrajině. Řekl, že je to velmi frustrující, protože jeho kolegové ve vedení nebudou diskutovat o moudrosti této války. Proč ne?

Vysvětlil, že kdybyste je požádali, aby se vymezili ve vztahu k válce, řekli by: Jsem vůdcem země stojící na správné straně dějin. Toto přesvědčení a tvrdá tlačenice Washingtonem, stejně jako „strach z liberálních médií“, je to, co motivuje jejich myšlení – nikoli zvažování toho, co je v nejlepším zájmu jejich vlastních zemí. Orbán řekl, že vidí svou roli zvoleného vůdce Maďarska, aby pomohl svému lidu vypořádat se s výzvami, kterým dnes čelí, a připravit je na výzvy zítřka. "Ale byl bych jediný, kdo by [práci] takto chápal," řekl.

Orbán pronesl ostrou a uštěpačnou poznámku o Němcích v současné válce: "Němci trpí, protože vědí, co je v jejich národním zájmu, ale nejsou schopni to říct." Myslel tím, že německé vedení ví, že nemá co dělat, aby se zapojilo do války s Ruskem, ale z jakýchkoli důvodů není schopno říci Washingtonu ne.

Někdo nastolil možnost státního převratu v Rusku, který by odstranil Putina. Orbán zareagoval důrazně a řekl, že není nikdo, kdo by byl nástupcem Putina, kdo by byl něco jiného než jestřábí. To by nic nevyřešilo.

Jedna z nejzajímavějších částí večerní diskuse přišla, když se jeden z přítomných Evropanů zeptal premiéra na ostré rozdělení mezi Maďarsko a vládu Evropské unie. Klidně uznal, že mezi Budapeští a Bruselem je obrovská propast a propast se rozšiřuje. Proč? Orbán řekl, že to souvisí se základním rozdílem mezi jejich soupeřícími představami o tom, co je lidská bytost - a naznačil, k čemu je společnost.

To je důvod, proč jsou tak daleko od sebe v genderové ideologii, řekl. A vezměte si třeba imigraci. Řekl, že většina zemí EU si klade otázku: "Jak můžeme koexistovat s velkou muslimskou menšinou migrantů?"

Orbán: "Jaká je výzva pro Maďarsko? Nemuselo se ptát na otázku soužití." Řekl, že Maďarsko má nyní nulovou islámskou imigraci a chce ji zachovat

Ano, řekl Orbán. Liberálové z EU to přirozeně budou považovat za bigotní. Ale Maďarsko se nemusí potýkat s požehnáním diversity, které dnes čelí ostatní Západ.

Orbán řekl, že je pro něj osobně bolestivé mít Maďarsko v EU, vystavené jeho šikaně, ale není pochyb o tom, že Maďarsko zůstane v EU, protože na tom závisí jeho ekonomická prosperita. Přesto je těžké vyrovnat se s tím, že nás vedení EU vytlačuje. Orbánova pointa spočívá v tom, že jakkoli je osobně těžké vypořádat se s byrokracií EU, je třeba to udělat, protože je to v národním zájmu Maďarska.

"Vše špatné z posledních třiceti let evropské historie je zakotveno v Bruselu," řekl. Musí démonizovat Maďarsko, protože pokud je Maďarsko v něčem úspěšné, činí politiku a ideologii EU podezřelou.

"Není pro mě snadné tam jít a být bastard," řekl o svém tvrdém vztahu k Bruselu. Orbán řekl, že pokud chcete být tím politikem, který má na to, aby se jim postavil, musíte mít ocelovou páteř a více se starat o to, co říkají vaši voliči, než o to, co si o vás myslí vaši oponenti.

Zeptal jsem se premiéra, kalvinisty, na jeho přesvědčení, že regenerace západní civilizace závisí na obnově křesťanské víry.

"Nejlepší nadějí jsou dnes pravoslavní," řekl. "Nehádají se, ale věří. My [protestanti a katolíci] se neustále hádáme."

"Moje analýza je, že tato sociální struktura vybudovaná za posledních třicet let je zcela proti lidské přirozenosti," řekl. "Určitě se to zhroutí, doufejme, že ne armagedonským způsobem."

Pokud se podaří rychle prolomit hegemonii gender ideologie a další projevy progresivního šílenství, pak "změna zpět k tradici bude mnohem rychlejší, než si dokážeme představit. Nejprve je však musíme politicky rozdrtit."

Sezení nakonec skončilo tím, že Orbán vyvedl skupinu na balkon s výhledem na město pod ním. Jeho kancelář je v bývalém karmelitánském klášteře, odkud je nádherný výhled na perlu Dunaje.

Bylo roztomilé sledovat, jak premiér se zjevným potěšením předvádí cizincům, kteří tam byli, to nejdůležitější z hlavního města. Člověk si představuje, že všichni národní vůdci jsou patrioti, ale nemyslím si, že jsem od Ronalda Reagana viděl lásku k vlasti tak zářivou u politika. Ale je to jiný druh lásky. Reaganova láska k Americe byla láskou kovboje, který sledoval západ slunce nad jeho rančem a jeho srdce naplňovala hřejivá, zlatá záře vděčnosti. Orbánova láska k Maďarsku mi připadá jako láska útržkovitého pouličního rváče, který má tváře rudé od krve, když se chystá shodit na zem, aby bránil svou rodinu.

-x-x-x-x-x-

Jiří Vyvadi: Viktor Orbán je nejodvážnějším rebelem proti progresivistickému a militaristickému západnímu mainstreamu. A v tomto smyslu jediným osobitým západním politikem. Velice se mu podobal v době své síly i Miloš Zeman. Dnes je to však už jen třtinou a jeho zbabělé couvání před ideologií pětikoalice předznamenalo možná i neúspěch Andreje Babiše, protože svého času tito mužové byly bráni jako silná a pevná dvojka. Zatím na obzoru není vidět osobnost schopná odvážně formulovat byť diskutabilní otázky a ne jenom papouškovat, co chce dnešní Washington či Brusel.

Asi tak, přátelé.

 Jiří Vyvadil

vasevec.info