Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veterán amerických zpravodajských služeb - Ruská kampaň na Ukrajině bude zahrnuta do učebnic bojových manévrů

31. 3. 2022

Veterán amerických zpravodajských služeb - Ruská kampaň na Ukrajině bude zahrnuta do učebnic bojových manévrů

31. 3. 2022 Janinna   

 

Pro všechny, kteří se zmateně škrábou na hlavě nebo si oprašují uniformy na ukrajinskou vítěznou přehlídku v Kyjevě při zprávách o ruském „strategickém posunu“, možná se budete chtít znovu seznámit se základními vojenskými pojmy.

Při speciální operaci na Ukrajině ruská armáda obratně využívala taktiku falešných manévrů, díky kterým se jí podařilo získat převahu nad přesilou nepřátel. Tento názor vyjádřil na svém twitterovém účtu veterán americké rozvědky, americký vojenský analytik Scott Ritter. 

 

1/ Válka velkých šípů – Úvod. Pro všechny, kteří se zmateně škrábou na hlavě nebo si oprašují uniformy na ukrajinskou vítěznou přehlídku v Kyjevě kvůli zprávám o ruském „strategickém posunu“, se můžete znovu seznámit se základními vojenskými pojmy.

2/ Manévrová válka je dobré místo, kde začít. Pochopte, že Rusko zahájilo svou „zvláštní vojenskou operaci“ s vážným nedostatkem živé sily – 200 000 útočníků na přibližně 600 000 obránců (nebo více). Klasický konflikt, který počítá s vyčerpáním protivníka, nikdy nepřicházel v úvahu. Ruské vítězství vyžadovalo manévr.

3/ Manévrová válka má více psychologický než fyzický charakter a zaměřuje se více na operační než na taktickou úroveň. Manévr je vztahový pohyb – jak rozmístíte a přesunete své síly ve vztahu k vašemu protivníkovi. Ruský manévr v první fázi to podporuje.

4/ Rusové potřebovali formovat pole boje ve svůj prospěch. Aby toho dosáhli, potřebovali kontrolovat, jak Ukrajina využívá své síly, které byly v přesile a zároveň rozprostřít svou menší bojovou sílu pro co nejlepší dosažení tohoto cíle.

5/ Strategicky, aby se usnadnilo manévrování mezi jižní, střední a severní frontou, Rusko potřebovalo zajistit pozemní most mezi Krymem a Ruskem. Klíčové pro toto úsilí bylo obsazení pobřežního města Mariupol. Rusko tento úkol splnilo.

6/ Zatímco se tato složitá operace rozvíjela, Rusko potřebovalo zabránit Ukrajině, aby manévrovala svými početně nadřazenými silami takovým způsobem, který by narušil operaci Mariupol. To obnášelo použití několika strategických podpůrných operací – finty, fixační operace a hluboký útok.

7/ Koncept manévrovací finty – falešného manévru – je jednoduchý: vojenská síla je buď vnímána jako připravující se k útoku na dané místo, nebo ve skutečnosti provádí útok za účelem oklamání protivníka, aby nasadil zdroje v reakci na vnímané nebo skutečné akce.

8/ Použití falešného manévru sehrálo důležitou roli v operaci „Pouštní bouře“, kdy vyloďovací síly námořní pěchoty ohrožovaly kuvajtské pobřeží a nutily Irák bránit se útoku, který nikdy nepřišel a kde 1. jízdní divize ve skutečnosti zaútočila na Wadi al-Batin, aby potlačila Republikánskou gardu.

9/ Rusové finty na Ukrajině hojně využívali, obojživelné síly u Oděsy tam zmrazily ukrajinské síly a trik s velkým útokem na Kyjev přinutil Ukrajinu, aby tam posílila své síly. Ukrajina nikdy nebyla schopna posílit své síly na východě.

10/ Zásadní byly také opravné operace. Ukrajina shromáždila asi 60 000 až 100 000 vojáků na východě, naproti Donbasu. Rusko provedlo rozsáhlý fixační útok, jehož cílem bylo udržet tyto síly v plném nasazení a neschopné manévrovat s ohledem na jiné ruské operace.

11/ Během Pouštní bouře dostaly dvě divize námořní pěchoty rozkaz provést podobné fixační útoky proti iráckým silám rozmístěným podél kuvajtsko-saúdské hranice, přičemž svázaly značné množství mužů a materiálu, které nemohly být použity k odvrácení hlavního amerického útoku na západ.

12/ Ruský fixační útok sevřel hlavní ukrajinskou koncentraci sil na východě a zatlačil je pryč od Mariupolu, který byl obklíčen a redukován. Podpora operací z Krymu proti Chersonu rozšířila ruský pozemní most. Tato fáze je nyní dokončena.

13/ Rusko se také zapojilo do kampaně strategického hlubokého útoku, jehož cílem bylo narušit a zničit ukrajinskou logistiku, velení a řízení, letectvo a palebnou podporu na dlouhé vzdálenosti. Ukrajině dochází palivo a munice, nemůže koordinovat manévry a nemá žádné smysluplné letectvo.

14/ Rusko přesouvá některé ze svých předních jednotek z místa, kde byly zapojeny do fingovaných operací na severu Kyjeva, do míst, kde mohou podpořit další fázi operace, konkrétně osvobození Donbasu a zničení hlavních ukrajinských sil na východě.

15/ Toto je klasická manévrová válka. Rusko bude nyní držet Ukrajinu na severu a jihu, zatímco jeho hlavní síly, posílené severními jednotkami, námořní pěchotou a silami uvolněnými dobytím Mariupolu, se budou snažit obklíčit a zničit 60 000 ukrajinských sil na východě.

16/ Tohle je válka Big Arrow v celé své kráse, něco, co Američané znali, ale zapomněli to v pouštích a horách Afghánistánu a Iráku. Vysvětluje také, jak 200 000 Rusů dokázalo porazit 600 000 Ukrajinců. Tím končí výuka o manévrovém válčení v ruském stylu.

Scott Ritter