Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velká vlastenecká válka Sovětského svazu. Útok nacistického Německa a jeho spojenců na Sovětský svaz II

21. 6. 2019

PhDr. Václav Šůstek

Hry se zúčastnil i Hitler. Souhlasil s vyloženými operativními plány a řekl k tomu: „Důležitým cílem je nedopustit, aby Rusové při ústupu zachovali stálou linii fronty. Útok je nutné vést tak daleko na východ, aby ruské letectvo nedokázalo uskutečnit nálety na území říše, ale zároveň aby německé letectvo mohlo vést vzdušné útoky proti ruským průmyslovým oblastem. Proto je třeba dosáhnout rozdrcení ruských ozbrojených sil a předejít jejich obnovení. Již první údery musí být vedeny takovými jednotkami, aby se podařilo zničit velké síly protivníka. Proto bude nutné postupující vojska využívat na sousedních křídlech obou severních skupin armád, kam bude zaměřen směr hlavního úderu. Na severu musíme dosáhnout obklíčení nepřátelských sil nacházejících se v pobaltských zemích. Proto skupina vojsk, která bude útočit na Moskvu, potřebuje takový dostatek vojáků, aby byla schopna vrhnout značnou část sil severně. Skupina vojsk útočící jižně od Pripjaťských bažin musí nastoupit později a dosáhnout obklíčení velkých nepřátelských sil na Ukrajině uskutečněním obchvatného manévru ze severu.“ (Tamtéž, s. 121.)

 

18. prosince 1940 podepsal Hitler podrobně vypracovaný plán Barbarossa. Hitlerovští generálové, přesvědčení o převaze německé válečné mašinérie, předpovídali rychlý pád Ruska. Německý generální štáb odhadoval v září 1940 trvání této kampaně na 8 až 10 týdnů. Generál Alfred Jodl, operativní náčelník vrchního velitelství ozbrojených sil, uvedl, že po zahájení útoku Hitler svým spolupracovníkům řekl: „Za čtyři týdny budeme v Moskvě a toto město bude srovnáno se zemí.“ Führer chtěl, aby město i jeho jméno zmizely a aby na jeho místě bylo utvořeno jezero.

Hitlerovi generálové byli přesvědčeni, že v okamžiku zahájení blitzkriegu se rozpadne mnohonárodní struktura Ruska. Polní maršál Ewald von Kleist: „Naše naděje na vítězství se do značné míry zakládaly na naději, že náš útok vyvolá v Rusku politický převrat.“ Snadné vítězství Německa předpovídali i mnozí západní „odborníci“. Náčelník britského generálního štábu John Dill prohlásil, že Němci proniknou Ruskem jako horký nůž máslem. Také v USA ministr války Henry Stimson prohlásil, že Rusko Hitlera zaměstná na čtyři, nanejvýš však na dvanáct týdnů. (Albert Axell, Válka a Stalin, NV2009, s. 78.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář