Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velice smutné a nespravedlivé důsledky nedohody mezi Čechy a Němci po vzniku ČSR,

9. 6. 2022

Velice smutné a nespravedlivé důsledky nedohody mezi Čechy a Němci po vzniku ČSR,

resp. Versaillské dohody po 1.sv. válce. Prodáváte revanšismus, píše další komentátor

 

Příliš zjednodušené konstatování o vztazích mezi mezi Čechy a "českými" Němci. Není v něm ani náznaku, kdo z nich byl destruktivním živlem v Československu a kdo republiku zrazoval a kdo ji hájil. Ani není naznačeno, kdo napadal své spoluobčany a kdo byl jejich obětí. Co vše i další zakrývají slova o "nedohodě mezi Čechy a "českými"Němci?

 

Dokonce jsem se od dalšího "komentátora dozvěděli, že prodáváme revnšismus." Bohužel jej nemůžeme citovat, poněvadž jeho výplod je již zřejmě smazán, nikoliv však námi. Reagovali jsme jen slovy "Blahoslavení chudí...", ze slušnosti.

 

Vzhledem k uvedenému postupně uvedeme, znovu, několik článků, skutečností, které tehdejší vztahy mezi Čechy, německými antifašisty a Židy na jedné straně a henleinovci, označované stydlivě za "české" Němce, na druhé, osvětlí.

 

Někteří komentátoři píší jen o Ukrajině, Rusku. Jak?, dnes obvyklým způsobem. Na český národ, stát, na jeho občany, na jeho stále těžší život téměř zapomínají. Píší sice česky, ale české myšlení je zřejmě  pro ně něčím téměř cizím. To vše je až k pláči. Snažme se však diskutovat slušně a věcně. To námi sledovaným cílům jen napomůže. Nadto se tak můžeme přiblížit i k zásadě, že demokracie je diskuse.

 

V této souvislosti jsou následující slova Josefa Dobrovského i pro nás ideálem hodným následování. "A co mi po Bohu může býti dražší nežli vlast? Avšak i cizincům a všemu lidstvu chci být prospěšný. Řídím se heslem pronásledovat omyly, ne lidi. Chci totiž prospívat, ne obviňovat."

 

Připravil Dr. O. Tuleškov