Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vědci budou studovat východní populismus

6. 5. 2020

Vědci budou studovat východní populismus

5. 5. 2020

 

Analyzovat přítomnost panslovanské nacionalistické propagandy nejen v České republice, ale i na Slovensku chtějí vědci z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií (FRRMS) Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s FSS MUNI. Rozsáhlý tým odborníků bude identifikovat jednotlivé projevy propagandy, její vliv, chystají také vizuální a textovou analýzu. Tříletý projekt podpořila Grantová agentura ČR.

 

Panslavismus, tedy slovanská vzájemnost, je myšlenkou z poloviny 19. století spojenou s osvícenstvím a národním obrozením. Z posledních let je ale patrné, že tento pojem není zcela mrtev, naopak přežil všechny politické otřesy, s nimiž se Evropa od té doby potýkala, a nyní nabývá v různých formách na síle. Na to, jak proniká východní populismus a nacionalismus z Ruska a potažmo ze Srbska i do Česka a na Slovensko se budou snažit najít odpověď vědci pod vedením Marka Čejka z Ústavu teritoriálních studií FRRMS.

 

Jsme si vědomi toho, že přítomnost panslovanské nacionalistické propagandy se v České republice stále zvyšuje a my se budeme podílet na identifikaci jejích projevů, vlivu a také na její kategorizaci prostřednictvím vizuální a textové analýzy. To jsou poměrně nové oblasti současného výzkumu aspektů politických ideologií, dezinformací a jim příbuzných jevů," uvedl Čejka.

 

Podle vědců se v Evropě hlavně v průběhu posledního desetiletí začala znovuobnovovat atmosféra, která začala v některých aspektech připomínat studenou válku. „Rusko a někteří jeho spojenci, což je hlavně stárnoucí generace části politiků z post-socialistických zemí, začali zintenzivňovat kritiku EU i dalších forem západní integrace. K tomu z jistého pohledu paradoxně napomohl i nástup prezidenta Donalda Trumpa v USA, jehož postoje vůči těmto tendencím se jeví jako až hloupé," uvedl Čejka. Tato „studenoválečná" linie podle něj zatím nerozděluje Evropu na Východ a Západ, jako tomu bylo dříve, ale spíše polarizuje středo a východo-evropské společnosti zevnitř.

 

Východoevropské země, ale nezřídka i nejvyspělejší západní mocnosti typu USA a Británie, si za současný politický marasmus mohou podle Čejky do velké míry samy. „Ruský prezident Vladimír Putin, který obratně využívá svého kultu osobnosti i nacionalistických a panslavistických prvků, by tak prohloupil, kdyby v éře populistických autoritářů, mezi kterými hraje jednu z hlavních rolí, svou pozici nevyužil," uvedl Čejka, podle kterého je sice mezi politiky typu Trumpa, Putina, Orbána, Erdoğana, Zemana a dalších sice mnoho rozdílů, ale zároveň jsou si v mnohém tito muži podobní a vlastně si i často mezi sebou rozumí, nebo se alespoň respektují.

 

V zápase populistů hrají symboly a rétorika velmi důležitou roli. „Spolu s kolegy jsme se proto rozhodli tuto specifickou problematiku prozkoumat, a na dnešní vliv panslavismu nahlédnout i jiným pohledem, než je běžné. Zaměřili jsme se totiž hlavně na podobu vizuálních a jazykových vyjádření slovanské propagandy u nás a na Slovensku," dodal Čejka, podle kterého je ruská nacionalistická propaganda v ČR velmi aktivní. Čejka jmenuje plejádu různých webů, diskusních fór a skupin na sociálních sítích. „Ruské dezinformace by zdaleka neměly tak jednoduchou pozici, pokud by ony Aeronety, Svobodné vysílače a další dezinformační zdroje neprodukovali, nepřekládali, a hlavně ve velkém nečetli sami Češi. Klíčová je také role politiků včetně těch vrcholných, jako je náš prezident. Pokud zaznívají jednostranné sympatie a dezinformace přímo z nejvyšších míst, ovlivní to obrovské množství lidí," dodal vědec.

 

Kontakt pro bližší informace: doc. JUDr. PhDr. Marek Čejka, Ph.D., Ústav teritoriálních studií (FRRMS) MENDELU, marek.cejka@mendelu.cz

 

Popisky k fotkám:

Obrázek 1 v záhlaví článku - Čeští nacionalisté při pochodu Brnem v roce 2015 – Vlajka v popředí je symbol „Novoruska" – mezinárodně neuznaného separatistického útvaru vzniklého pod patronátem Ruska v roce 2014 na východní Ukrajině (foto: Marek Čejka)

 

Obrázek 2 – Tweet prezidentova mluvčí Jiřího Ovčáčka, kde obhajuje nošení svatojiřské stužky – symbolu ruského a sovětské armády a též ruského expanzionismu – českým prezidentem (zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka)

http://mendelu.cz/32732n-vedci-budou-studovat-vychodni-populismus

Přišlo e-poštou

 

Poznámka ČNL:

Je možné, že pánové z Gatestone Institute v USA, když formulovali termín „nový evropský intelelektuální fašismus“, měli před sebou již takové a podobné předlohy, s kterými je možné se seznámit i ve výše uvedeném článku?  Pan docent Čejka hodlá se svým týmem studovat panslavistickou nacionalistickou propagandu a již ví, aniž by vlastní studia započal, že od pana prezident M. Zemana zaznívají jednostranné sympatie a dezinformace. Cožpak pan docent neví, že pan prezident byl zvolen přímou volbou občany?  Každý skutečný demokrat respektuje výsledky demokratických voleb. Proč tak nečiní pan docent?

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář