Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve stínu USA. MZV RF odpovědělo, zda Rusko rozmístí vojáky na Kubě a ve Venezuele

13. 1. 2022

Ve stínu USA. MZV RF odpovědělo, zda Rusko rozmístí vojáky na Kubě a ve Venezuele

12:40 13.01.2022

 

© Sputnik / Natalia Seliverstova

 

Spojené státy a jejich spojenci říkají Rusku „ne“ v klíčových bodech ruských bezpečnostních návrhů, uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Rjabkov v souvislosti s možností rozmístění ruské vojenské infrastruktury na Kubě a ve Venezuele uvedl, že nechce nic potvrzovat ani vylučovat.

„Nechci nic potvrzovat, ale nebudu ani nic vylučovat,“ řekl Rjabkov v rozhovoru pro RTVI, když odpovídal na otázku, zda se vůbec uvažuje o možnosti rozmístění ruské vojenské infrastruktury v zemích mimo Evropu, jako je Kuba nebo Venezuela.

 

Rusko je nyní hlavním protivníkem NATO jen proto, že se snaží pevně hájit své vlastní zájmy, sdělil dále Rjabkov. Kromě toho promluvil i o tlaku, který Rusko zažívá. „Zažíváme neustálý vojenský tlak, záměrný tlak provokativního charakteru, který nás často testuje v naší odolnosti,“ řekl Rjabkov v rozhovoru pro RTVI.

Ve středu se v Bruselu konalo zasedání Rady Rusko-NATO. Setkání navázalo na jednání o bezpečnostních zárukách mezi Ruskem a USA, které se uskutečnilo 9. - 10. ledna v Ženevě.

 

„Hlavní problém: Spojené státy americké a jejich spojenci v NATO nejsou připraveni splnit naše klíčové požadavky pod jakoukoli záminkou a z jakéhokoli důvodu, což mnohokrát Spojené státy a jejich spojenci analyzovali ze všech stran,“ řekl Rjabkov v rozhovoru pro RTVI.

 

USA nesouhlasí s požadavky

USA nebudou souhlasit se zákazem rozšiřování NATO a návratem k situaci z roku 1997. Ve středu to uvedla první náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanová na tiskové konferenci po zasedání Rady NATO-Rusko, která se konala v Bruselu. Shermanová znovu zdůraznila, že některé návrhy ruské strany na bezpečnostní záruky v Evropě jsou nepřijatelné.

 

Navzdory tomu, že NATO odmítlo ruský požadavek vrátit se ke konfiguraci z roku 1997, oblasti spolupráce s Ruskou federací zůstávají, uvedla dále. Oblastí spolupráce by podle ní mohla být kontrola zbrojení a řešení konfliktů. Spojené státy a jejich spojenci v NATO jsou odhodláni pokračovat v dialogu s Ruskem o kontroverzních otázkách, prohlásila.

 

Moskva od Washingtonu a jeho spojenců očekává argumentovanou písemnou odpověď na ruské návrhy ohledně evropské bezpečnosti. My jsme představili naše iniciativy, jak situaci dostat z krize. 10. ledna jsme je vysvětlili v Ženevě a 12. ledna v rámci Rady Rusko-NATO v Bruselu. Čekáme na adekvátní reakci, nikoliv však v podobě populistických prohlášení, ale argumentovaných písemných návrhů,“ uvedl ruský velvyslanec v USA.

 

Včera v Bruselu proběhlo jednání Rady Rusko-NATO, již v pondělí v Ženevě proběhlo bilaterální jednání mezi delegacemi Ruska a Spojených států americkýchJak zareaguje Západ? Rusko čeká na odpověď o bezpečnosti

 

08:39

Kreml trvá na ukončení vojenské spolupráce bloku s postsovětskými zeměmi, odmítá také vytváření vojenských základen na jejich území, chce omezit rozmisťování útočných zbraní v blízkosti ruských hranic a také chce odstranit americké jaderné zbraně z Evropy a garanci nerozšiřování NATO na východ.