Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve stínu koronaviru - Tvrdé střety na řeckých hranicích,

18. 3. 2020

Ve stínu koronaviru - Tvrdé střety na řeckých hranicích,

500 migrantů se pokusilo rozbít plot. VIDEO. Požár a koronavirus v migrantském táboře. 10 tisíc migrantů se letos probilo přes řecké hranice.

18. 3. 2020

 

K tvrdým střetům došlo dnes ráno na řecké hranici s Tureckem, poté, co se asi 500 migrantů pokusilo rozbít hraniční plot a vstoupit do Řecka. Řecká policie použila při obraně slzný plyn. Boje začaly ve 2 hodiny ráno a trvaly zhruba dvě hodiny.

 

Řekové se brání slzným plynem. Za plotem je asi pět set migrantů. V nočním vidění jsou zaznamenáni na videu níže

Na videu vidíme dav, stojí a popocházející kolem plotu

 

Násilí na hranicích vypuklo jen několik hodin poté, co Erdogan uspořádal čtyřstrannou videokonferenci s vedoucími představiteli Francie, Německa a Británie, aby diskutoval o krizi migrantů.

 

Erdogan bojuje vlastní válku

 

Včerejší telekonference mezi tureckým prezidentem Erdoganem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a britským premiérem Borisem Johnsonem byla uspořádána poté, co všichni tři zrušili cestu do Istanbulu kvůli koronavirové krizi.

 

Erdogan zřejmě nebyl s výsledkem jednání spokojen (chce víc peněz), proto nařídil na útok migrantů hranici za podpory tureckých vojáků.

 

Slzný plyn na řecké hranici

 

Odhaduje se, že na řecko-turecké hranici se stále nachází pět tisíc migrantů. Původně bylo na hranici asi 40 tisíc migrantů, z nichž většinu sem dovezla turecká vláda autobusy a taxíky, aby získala nástroj vydírání pro peníze z Evropské unie.

 

10 tisíc migrantů od začátku roku

 

Řecká hranice je současně hranicí Evropské unie. Řekové se postavili migrantům na odpor i když vedení Evropská unie působilo spíše dojmem že chce, aby byli migrantni vpuštěni.

 

Násilí na řecko-turecké hranici zvýšilo řecké obavy kvůli velkému počtu přistěhovalců z Turecka. V letošním roce jich proniklo do Řecka asi 100 denně. To zhoršilo už tak špatnou situaci v táborech na řeckých ostrovech.

 

Do Řecka se letos dostalo z Turecka asi 10 tisíc migrantů, většinou přes řecké ostrovy u tureckých hranic.

 

Koronavirus na řeckých ostrovech

 

Řecko ve středu kvůli pandemii koronaviru uvalilo na ostrovní tábory omezení pohybu po dobu jednoho měsíce.

 

Migranti na Lesbosu a na dalších čtyřech ostrovech budou moci chodit do měst pouze v malých skupinách a po omezenou dobu, Řecko urychluje plány na výstavbu vězeňských zařízení na ostrovech.

 

Výstavbě ubytovacích zařízení znamená, že Řecko rezignovalo na možnost posílat migranty do země původu a migranti budou dříve či později integrováni do Evropy.

 

V žádném z táborů zatím podle úřadů nebyla potvrzena infekce koronaviru, ale zřejmě jen proto, že jsou prováděny testy v mizivé míře. Podle některých odhadů mohou být nakaženy desítky, možná stovky migrantů.

 

Na ostrově Lesbos dostala koronavoris místní žena.

 

Požár v táboře Moria

 

V migrantském táboře Moria hořelo, požár má jednu oběť. Policie vyšetřuje, zda byl požád založen úmyslně. Žije zde 30 tisíc lidí, jde o největší migrantský tábor na světě.

Ohořelé trámy po požáru v migrantském táboře Moria

 

Byl to už třetí požár za poslední rok. Obyvatelé Lesbosu zapálili již dvě nové ubytovny pro migranty.

 

https://www.click2houston.com/news/world/2020/03/18/greek-police-use-tear-gas-on-migrants-at-turkish-border/

arfa.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář