Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve Státní dumě odhalili cíl vojenského cvičení USA k odražení ruského jaderného útoku

23. 2. 2020

Ve Státní dumě odhalili cíl vojenského cvičení USA k odražení ruského jaderného útoku

© Sputnik / Segej Kuznecov

Svět

10:13 23.02.2020Získat krátkou URL

 

První místopředseda obranného výboru Státní dumy Alexandr Šerin v rozhovoru pro NSN uvedl, že americké cvičení k odražení ruského jaderného útoku má dva hlavní cíle.

 

„Prvním cílem je přimět obyvatelstvo, aby si zvykalo na takový neuvěřitelný scénář řešení konfliktu, jako je jaderný útok mezi Ruskem a blokem NATO. Druhým cílem je pokus zastrašit obyvatelstvo Evropy a odůvodnit přítomnost amerických základen v evropských zemích jako garantů bezpečnosti a obránců v případě jaderného útoku ze strany Ruska,“ řekl Šerin.

 

Zdůraznil, že vojenská doktrína Ruska předpokládá takový scénář v případě, pokud je ohrožena integrita státu. Podle poslance je jaderný útok proti evropským zemím „utopií“, protože „poloměr jaderné kontaminace zasáhne Rusko“.

 

    „Nemáme s Evropou žádné konflikty, v jejichž důsledku bychom na ně prováděli jaderný útok,“ zdůraznil.

 

Šerin se domnívá, že USA spekulují o jaderném útoku, protože jejich území nebylo vystaveno významnému vojenskému úderu.

 

Předtím bylo v Pentagonu oznámeno provádění vojenského cvičení, jehož scénář zahrnoval mimořádnou situaci v Evropě během války s Ruskem, které údajně použilo nízkoenergetické jaderné zbraně proti objektu na území NATO. Během akcí byla simulována reakce Spojených států a odvetný jaderný úder proti ruské straně. Cvičení se zúčastnili kongresmani, aby získali představu o „komunikaci během jaderné krize“.

 

Reakce Moskvy

 

Senátorka Olga Kovitidiová uvedla, že Spojené státy překonávají všechny země na světě schopností blafovat a napodobovat. Zdůraznila, že pouze ti politici, kteří se dokáží dohodnout o dosažení míru, budou i nadále potřební.

 

Senátor Sergej Cekov prohlásil, že organizátoři vojenského cvičení se chovali jako „nemocní lidé“. Současně zdůraznil, že po přezbrojení se Rusko nemusí bát agrese ze žádné strany.

 

Senátor Alexej Puškov upozornil na rozpory mezi prohlášeními amerických politiků, kteří slibují, že nebudou v Evropě rozmísťovat jaderné rakety, a cvičeními předpokládajícími přítomnost tohoto typu zbraně.

 

Poslanec Státní dumy Alexej Čepa označil cvičení za pokus se předvést. Podle něj se organizátoři manévrů snažili zatlačit na ostatní členy NATO, aby zvýšili příspěvky do Severoatlantické aliance.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář