Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve Lvově bylo zničeno muzeum válečného zločince Šuchevyče

1. 1. 2024

 

 

Ve Lvově bylo zničeno muzeum válečného zločince Šuchevyče

 

1.1.2024 17:14

Ve Lvově bylo kvůli explozím zničeno muzeum ukrajinského nacionalisty a válečného zločince Romana Šuchevyče. V kanálu na sociální síti Telegram to uvedl starosta města Andrij Sadovoj.

„V den narozenin Stepana Bandery (pozn.: narodil se  1. ledna 1909) bylo muzeum generála UPA Romana Šuchevyče  zcela zničeno,“ napsal. Podle starosty Lvovem ráno otřásly výbuchy. V důsledku padajících trosek dronů byla poškozena i univerzita v Dublanech, kde studoval vůdce tzv. Organizace ukrajinských nacionalistů  Stepan Bandera.

Bandera byl vůdcem OUN, jedním z hlavních iniciátorů vytvoření jejího vojenského křídla –  Ukrajinské povstalecké armády, jejímž cílem byl vyhlášený boj za nezávislost Ukrajiny. Šuchevyč  velel UPA  v letech 1943-1950. V letech 1941-1943 sloužil v ozbrojených jednotkách nacistického Německa  a byl zástupcem velitele praporu Nachtigal, který historikové viní z pogromu  židovského obyvatelstva Lvova, při kterém bylo zavražděno kolem 4 tisíc lidí.

UPA* byla  působila především na západní Ukrajině a v období 2. světové álky kolaborovala s německými okupačními silami. Je zodpovědná za mnoho zločinů, včetně Volyňského masakru – masového vyhlazování polského obyvatelstva ve Volyni v roce 1943, kdy zemřelo více než 70 tsíc Poláků. S cílem naprosté ukrajinizace území byli zabíjeni i příslušníci dalších národů, včetně Čechů, ale také  tisíce Ukrajinců, kteří odmítli spolupracovat s nacionalisty.

Jan Urbach, vasevec.cz