Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vaše zásobování Ukrajiny přinese následky pohrozilo Rusko Spojeným státům

15. 4. 2022

Vaše zásobování Ukrajiny přinese následky pohrozilo Rusko Spojeným státům

 

Dnes 16:13, 15.4.2022 – Washington

Michal Sobotka, Novinky

 

Rusko poslalo Washingtonu v týdnu diplomatickou nótu. Varuje v ní, že dodávky „nejcitlivějších“ zbraní a systémů na Ukrajinu pouze přilévají do ohně a mohou přinést nepředvídatelné následky. Informoval o tom deník The Washington Post.

 

 

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: Profimedia.cz

Nótu obdržel Bílý dům krátce poté, co prezident Joe Biden schválil vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 800 milionů dolarů (18 miliard korun). Jedná se o dosud nejvyšší balíček, jehož součástí budou například dělostřelecké systémy s municí, obrněné transportéry či helikoptéry. Vše, o co nedávno žádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

 

„Co nám Rusové sdělují privátně, je přesně to, co my říkáme otevřeně – tedy fakt, že masivní podpora, kterou poskytujeme našim ukrajinským partnerům, se ukazuje být neobyčejně efektivní,“ uvedl pod podmínkou anonymity pro The Washington Post člen Bidenovy administrace.

 

Moskva v posledních dnech stupňovala tlak na ukrajinské spojence mimo jiné tím, že náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov otevřeně prohlásil, že Rusko začne útočit na konvoje s vojenskou pomocí, které na Ukrajinu směřují. Podle expertů tak zatím Rusko neučinilo, na podobný krok se ale zřejmě připravuje.

 

Svědčí o tom poslední cíle Moskvy. „Útočí na zásobovací sklady, ve kterých se část dodané pomoci nachází,“ uvedl George Beebe, bývalý člen CIA, kde měl na starosti ruskou analýzu a v otázkách Ruska byl také poradcem bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho (ve funkci 2001-2009 za dob vlády George W. Bushe).

 

Podle Beebeho se pravděpodobnost, že Rusko zaútočí přímo na zásobovací konvoje, zvýší, pokud bude Rusko nadále zaostávat ve svých cílech, které si na Ukrajině vytyčilo.

 

„Ze strany Západu existuje předpoklad, že můžeme Ukrajinu zásobovat neomezeně, aniž bychom nesli nějaké významné riziko odvety ze strany Ruska. Myslím, že Rusové chtějí vyslat signál, že tomu tak není,“ pokračoval Beebe.

 

Obviňování z nezodpovědné militarizace

Washington prozradil, že diplomatickou nótu od Ruska obdržel v úterý. V rámci „nejcitlivějších“ zbraní v ní ruští diplomaté píší o vícehlavňových raketometech. Ty však podle Washington Post Spojené státy ani spojenci z NATO na Ukrajinu neposílají.

V nótě dále stojí, že se NATO snaží tlačit na Ukrajinu, aby se vzdala neúspěšných jednání s Ruskem a pokračovala tak v krveprolití. Rusko obvinilo Washington z toho, že tlačí na ostatní země, aby přerušily jakoukoli spolupráci s Ruskem a zbraně ze sovětské éry předaly Ukrajině.

„Vyzýváme Spojené státy a jejich spojence, aby zastavili nezodpovědnou militarizaci Ukrajiny, která znamená nepředvídatelné důsledky pro regionální a mezinárodní bezpečnost,“ uvádí se v nótě.

 

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/vase-zasobovani-ukrajiny-bude-mit-nasledky-hrozi-rusko-spojenym-statum-40394018#source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest189_panel_sluzeb_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz