Jdi na obsah Jdi na menu
 


V zemích Evropské unie se vyslovili o svém postoji v případě války mezi USA a Ruskem

17. 2. 2020

V zemích Evropské unie se vyslovili o svém postoji v případě války mezi USA a Ruskem

Alexandr Charalažnyj

13. února 2020

 

Neustálé a navíc narůstající nepřátelství Washingtonu a Moskvy nutí většinu zemí ve světě volit, na čí stranu by se postavily v případě konfliktu. Stejné je to i v zemích EU. Vypadalo by to na jednoduchou odpověď, neboť většina ze států EU je napojena na USA, přinejmenším na členství v NATO. Jenže je to trochu jiné.

 

Koncem minulého roku byl proveden průzkum veřejného mínění organizací Pew Research Center. Výsledek ukázal, že průměrně 60 % obyvatel považuje dobré vztahy s USA za perspektivnější než dobré vztahy s Ruskem. Pokud je možno průzkumu věřit, potom čím západněji se země nachází, tím více jsou obyvatelé nakloněni Americe. V Británii a Nizozemsku je to kolem 80 %. V Bulharsku, na Slovensku, v Maďarsku a dokonce i v Polsku odpověděla nejméně polovina obyvatel, ale i více, že partnerství s Washingtonem, ale i s Moskvou musí být stejné. V České republice, Řecku, Itálii a Litvě je lidí s takovým názorem průměrně 40 %.

 

Zajímavější je průzkum další organizace European Council on Foreign Relations, podniknutý v souvislosti s 56. výročím Mnichovské konference o bezpečnosti, která se koná v Německu od 14. do 16. února. Dokument pro účastníky akce je nazván „Westlessness“ (bez zápaďáctví) a přinesl výsledky nečekané pro samotné organizátory. Ne méně než 70 % účastníků z osmi zemí řeklo jasně a jednoznačně: v případě válečného konfliktu USA s RF musí Evropa zachovávat neutralitu a politiku válečného nevměšování. A to dokonce i v případě, že se konflikt zvrhne na válku mezi mocnostmi. Přitom lidé tam nějak nemají na zřeteli, že pokud situace dojde až do skutečné války mezi USA a Ruskem, bude Evropa sotva dál existovat. Soudě podle průzkumu, nemají Evropané všeobecně představu, co znamená taková válka mezi jadernými mocnostmi.

 

Převzato z Topwar.ru

Outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář