Jdi na obsah Jdi na menu
 


V USA promluvili o prvním příznaku rozpoutání třetí světové války

27. 12. 2021

V USA promluvili o prvním příznaku rozpoutání třetí světové války

 

 Americký politický komentátor Gordon Chang v rozhovoru pro Daily Express řekl, že chyby prezidenta USA Joea Bidena v kosmické sféře mohou být „příčinou rozpoutání světové války“.

„Jeden z prvních příznaků zahájení války spočívá ve vytlačení USA,“ řekl, ale neupřesnil, proč dospěl k tomuto závěru.

Podle jeho názoru americký lídr nepodniká žádná úsilí na oslabení konkurentů Washingtonu.

„Bidenova administrativa nezvládá úkol ochrany USA,“ dodal Chang.

 

Na Západě v poslední době pravidelně zveřejňují různé válečné scénáře, včetně toho s účastí Ruska. Moskva přitom nejednou prohlásila, že nehodlá na nikoho útočit, a že jsou neodůvodněná prohlášení o ruské „hrozbě“ používány pouze jako záminka za účelem rozmístění většího množství vojenské techniky v blízkosti ruských hranic.

 

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov včera prohlásil, že bezpečnost Ruska je ohrožena „kvůli stálému klamání Západu ohledně nerozšíření NATO směrem na východ, a že získání bezpečnostních záruk je dnes pro Moskvu otázkou života a smrti“.

 

„Během dvou posledních desetiletí, zřejmě i déle, nás metodicky oklamávali, přičemž v důsledku tohoto klamu jsme dospěli k situaci, kdy je naše bezpečnost ohrožena, ohrožena pokračováním tohoto klamu, ohrožena další expanzí politické a vojenské infrastruktury NATO směrem k našim hranicím. Patří k tomu také rozšíření NATO na takové země jako Ukrajina, a jistě také další země, jež se nacházely na území Sovětského svazu,“ řekl Peskov. „Je to pro nás fakticky otázka života a smrti,“ dodal mluvčí.

 

Ruský prezident na tiskové konferenci 23. prosince prohlásil, že další aktivity Moskvy nebudou záviset na průběhu jednání s USA o bezpečnostních zárukách, ale na bezpodmínečném zajištěné bezpečnosti Ruska „dnes a v historické perspektivě“. Podle Putina dala ruská strana v souvislosti s tím „jasně a přesně“ na srozuměnou, že „další postup NATO na východ je nepřijatelný“.

 

Putin si postěžoval, že Rusko není tím, kdo rozmisťuje rakety poblíž hranic USA, ale „USA se přiblížily se svými raketami k našemu domovu a jsou na prahu našeho domova“. Prezident si také položil otázku, jak by reagovali Američané na to, kdyby

Rusko rozmístilo své rakety na hranice Mexika nebo Kanady s USA.

Ministerstvo zahraničí RF zveřejnilo dne 17. prosince návrhy smlouvy s USA o bezpečnostních zárukách, a také dohody o opatřeních na zajištění bezpečnosti RF a členských států Severoatlantické aliance. Americké straně byly předány dne 15. prosince na schůzce na ruském diplomatickém úřadu.

 

Sputnik