Jdi na obsah Jdi na menu
 


V USA byla označena země, kterou je nutné potrestat za afghánské ponížení

31. 8. 2021

V USA byla označena země,  kterou je nutné potrestat za afghánské ponížení

16. 8. 2021

 

Michael Rubin, zpravodaj National Interest, vyzval Spojené státy, aby za selhání mise v Afghánistánu potrestaly Pákistán: „Porážka USA od Tálibánu a v důsledku toho i od Islámabádu je ponížením. Její kořeny nejsou ve vojenských neúspěších Ameriky, ale v prohnilé a krátkozraké politice Washingtonu. Je to úder, kterému se dalo zabránit, ale když už k němu došlo, nesmíme ho nechat bez odpovědi. Jednoduše řečeno, je na čase uvalit sankce na Pákistán,“ domnívá se komentátor.

 

Podle jeho mínění nespočívá reálná příčina neúspěchu Kábulu ve válce v korupci, ale v tom, že Talibům pomáhal Islámabád. Ve stejnou dobu přitom Pákistán spolupracoval s USA a od roku 2001 dostal za podporu západní koalice bojující v sousedním Afghánistánu 23 mld. USD.

 

Autor je přesvědčen, že vina Pákistánu je nesporná, protože právě v této zemi se skrýval Usáma bin Ládin, zakladatel a šéf teroristické skupiny al-Kájda, a také Chálid Šajch Muhammad, organizátor série teroristických útoků z 11. září 2001. (Byl zatčen v roce 2003 v průběhu společné operace amerických speciálních jednotek a pákistánské rozvědky ISI ve městě Rávalpindí.)

 

„Současný afghánský úder nepřišel z čistého nebe. Je to výsledek lsti: Islámabád utvrzoval Washington v tom, že prosazuje mírová jednání, přitom připravoval Tálibán k dobytí sousední země,“ tvrdí Rubin.

 

Pákistán navíc udržuje těsné vztahy s Čínou, upozornil komentátor. Díky tomu Peking získává přístup k Indickému oceánu a vliv v indo-pacifickém regionu. ČLR cvičí zpravodajské služby Islámabádu, přičemž pákistánské ozbrojené síly navázaly úzké vztahy s Čínskou lidově-osvobozeneckou armádou.

 

„To, že Spojené státy dodávají do této jihoasijské země vojenskou techniku, je paradox, s kterým musí Bidenova vláda skoncovat,“ rozhořčil se autor.

 

Rubin navrhl, aby byl Pákistán vyškrtnut ze seznamu hlavních spojenců Spojených států mimo NATO, aby mu byly pozastaveny půjčky od MMF, Asijské rozvojové banky i Světové banky, a také aby byly zavedeny sankce vůči důstojníkům pákistánské rozvědky a armády, kteří se zapojili do podpory Tálibánu a dalších teroristických skupin. „Pane prezidente, přestaňte platit Pákustánu,“ vyzval Bidena.

Tálibánské převzetí moci

 

Před několika týdny se v souvislosti s odchodem amerického kontingentu ostře vyhrotila situace: Talibové zahájili útok na velká města. V neděli vyšlo najevo, že povstalci ovládají všechny pohraniční přechody. A poté, v ten samý den, ozbrojenci oznámili, že vstoupili do prezidentského paláce.

 

Prezident Afghánistánu Ašraf Ghaní uprchl, místo jeho pobytu je neznámé. V noci na pondělí oficiální mluvčí politického křídla Tálibánu, Muhammad Naim řekl, že dvacetiletá válka skončila a už brzy se vyjasní nová forma vlády.

Zdroj: RIA, outsidermedia.cz