Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Srbsku se chystá žaloba na NATO kvůli munici s uranem

30. 10. 2022

V Srbsku se chystá žaloba na NATO kvůli munici s uranem

Po bombardování na jaře 1999 měla způsobovat rakovinu

 

12. ledna 2021  14:36

    Bělehrad - Severoatlantická aliance by podle srbských médií mohla do konce tohoto týdne čelit žalobě kvůli použití uranem mírně obohacené munice při bombardování v bývalé srbsko-černohorské Jugoslávii na jaře 1999. Nálety zastavily operaci srbské armády a policie proti ozbrojené vzpouře albánských separatistů v Kosovu. Operace se ale zvrhla v etnickou čistku. Žaloba se týká obvinění, že tato munice způsobila u lidí onemocnění rakovinou.

 

Srbská vlajka.

 

    Bělehradský deník Večernji list v úterý napsal, že srbský advokát Srdjan Aleksić se svým italským kolegou Angelem Fiore Tartagliou hodlají žalobu podat u bělehradského soudu ještě před víkendem. Podána má být jménem jednoho příslušníka srbských ozbrojených sil žijícího v srbské metropoli.

    Srbsko dle prezidenta neuzná Kosovo výměnou za členství v EU. Kreml stojí za Bělehradem, uvedl Lavrov

 

    Podle Aleksiče tento muž v důsledků bombardování municí obohacenou uranem onemocněl rakovinou. Advokát rovněž uvedl, že do konce ledna by měly následovat obdobné žaloby u soudů v Novém Sadu, Kragujevaci, Niši a ve Vranji.

 

    Aleksić sdělil, že tyto první žaloby se budou týkat výhradně příslušníků ozbrojených sil, kteří se v roce 1999 nacházeli v bombardovaných oblastech bez odpovídající ochranné výbavy a rovněž konzumovali kontaminované jídlo a vodu. Teprve po nich mají následovat žaloby nemocných civilistů z Kosova a jihu Srbska.

    Schválit bombardování Jugoslávie byla chyba, připouští Zeman. Operaci odsouhlasila jeho tehdejší vláda

 

    Srbský advokát žaloby připravil ve spolupráci s Italem Tartagliou. Ten u italských soudů vyhrál několik takových soudních sporů jménem ochořelých italských vojáků, kteří byli po válce v letech 1998-1999 v Kosovu nasazeni v rámci mezinárodních sil. Bělehradskému soudu bude podle Aleksiče předloženo více než 70 rozsudků italských soudů a na 180 důkazních prostředků, včetně posudků italské expertní komise.

 

    Srbský parlament ustavil speciální komisi, která se zabývá případnými následky použití munice s uranem, před téměř třemi lety.

    Autor: ČTK

 

 

    Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/v-srbsku-se-chysta-zaloba-na-nato-kvuli-munici-s-uranem-zpusobovala-rakovinu.A210112_142947_ln_zahranici_lihla