Jdi na obsah Jdi na menu
 


V současnosti má Česká republika jednu z nejvyšších měr inflace v Evropě

1. 1. 2023
V současnosti má Česká republika jednu z nejvyšších měr inflace v Evropě, nejdražší ceny za elektřinu – a ochrana těch nejzranitelnějších je evidentně nulová a směřující k hodnotám záporným. Do toho Národní ekonomická rady vlády (NERV) přichází s požadavky na zvýšení důchodového věku, redukci nejrůznějších státních podpor, se zavedením školného a celou sérií dalších asociálních kroků včetně zavedení nemravných nadstandardů ve zdravotnictví. Kam se naše země asi posune do ledna? Nakolik potom budou u občanů oblíbení kandidáti s podporou Petra Fialy a jeho kabinetu? Již nyní se v různých průzkumech objevuje (červenec CVVM), že vládě Petra Fialy nevěří cca 70 % lidí. Berme to číslo s rezervou – ale na jeho základě můžeme konstatovat, že nadpoloviční většina občanů je proti kabinetu Petra Fialy. Jde jen o to, zda tato většina bude podle toho volit.
 
Vycházím-li ze stavu počátkem listopadu, očekávám, že Andrej Babiš získá nejméně 23 % hlasů. Tipnu si rozmezí 23-32 %. Na druhém místě by v současnosti nejspíše skončil Petr Pavel s nějakými 18-22 %. Otázkou je, kdo by obsadil další příčky. Kromě D. Nerudové se podle mě musí počítat rovněž s J. Baštou. Jaroslav Bašta, který jakoby v mnohých mainstreamových průzkumech ani neexistoval, může mít podporu kolem 10-20 %. Budou ho volit zejména voliči SPD a další protivládně ladění občané, kteří nejsou v prvním kole schopni volit A. Babiše. U Pavla Fischera nečekám, že by překročil 12 %, patrně bude mít méně než 10 %. Jeho budou nejspíše volit příznivci TOP09 a KDU-ČSL, pokud je na svou stranu nezíská Danuše Nerudová.
Tohle vše ale může v lednu vypadat diametrálně jinak.
 
Jakou má šanci Andrej Babiš, že nakonec v prezidentské volbě zvítězí? To bude hodně záležet na voličích SPD. Ti v prvním kole patrně podpoří hlavně J. Baštu (část z nich by volila A. Vitáskovou či H. Blaška). Jestliže se do kola druhého probojuje právě expremiér Babiš s někým z tria Nerudová-Pavel-Fischer, bude (ne)účast voličů SPD rozhodující. Někteří se možná řeknou, že v takovém případě již volit nepůjdou. Pak už ale možná nebudou volit nikdy. Zde je třeba si uvědomit, že poslední krůček k naprosté totalitní vládě učiní Fialův kabinet obsazením Hradu svým člověkem. A tím A. Babiš není.
Ministerstvo vnitra připravuje legislativu, která bude mít výrazný dopad na svobodu projevu. Nepohodlné informace budou vytěsňovány na okraj či rovnou blokovány pod hrozbou vysokých finančních postihů. Představa, že kromě sněmovny a senátu a prostoru v České televizi bude mít Fialův kabinet pod palcem i Hrad, by měla mnohé občany oprávněně děsit. Jistě, Andrej Babiš není protisystémovým kandidátem. Ale protisystémový kandidát zatím nemá šanci oslovit nadpoloviční většinu voličů. Andrej Babiš je aspoň protivládním kandidátem. Pro některé stačí vyslovit jeho jméno – a vidí rudě. Jiní budou mít obrazně řečeno větší problém s barvou fialovou. A ti si uvědomují, že k dokončení novodobého Temna stačí Pavel či Nerudová v roli prezidenta.
Jestli s něčím počítat můžeme, potom s tím, že provládní voliči budou hlasovat jednotně proti Babišovi, i kdyby si samotného Satana zvolit měli. Tito voliči chodí uvědoměle ke druhému kolu senátních voleb. Každý, kdo si nepřeje, aby Fialova vláda byla krytá i z Pražského hradu, by měl zvážit, jakou budoucnost si hodlá vybrat. Premiér Fiala nás již nějaký čas připravuje na zapojení do války. Povolávací rozkazy smrdí ve vzduchu jak rady fanatického štvavého plátku Forum 24 na život bez sprchování a hygieny. Opravdu to chceme?
 
Marek Řezanka, Aby naše volba nebyla poslední