Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Ruské vojensko-historické společnosti označili rezoluci Evropského parlamentu o Druhé světové válce za ztrátu vlastní paměti

24. 9. 2019

Rezoluce Evropského parlamentu „O důležitosti evropské paměti pro budoucnost Evropy“ schválená 19. září 2019 „pošlapává“ dějiny těch zemí, které v letech Druhé světové války utrpěly mnohatisícové ztráty. V pátek to řekl agentuře TASS vědecký ředitel Ruské vojensko-historické společnosti (RVIO) Michail Mjagkov.

 

V OBSE zamítli ruskou rezoluci o boji proti neonacismu a Evropský parlament 535 hlasy proti 66 schválil ve čtvrtek rezoluci „O důležitosti evropské paměti pro budoucnost Evropy“, kde je obsažena tvrdá kritika politiky vedení SSSR. V dokumentu jsou například tvrzení, že Druhá světová válka byla vyprovokována Německem a SSSR, které podepsaly pakt Molotov – Ribbentrop. Evropský parlament tvrdí, že SSSR tehdy okupoval země Pobaltí a část polského území, rozpoutal válku s Finskem. Evropský parlament také vyjádřil znepokojení v souvislosti s pokračujícím používáním symboliky totalitních režimů ve veřejné a komerční sféře a připomněl, že řada evropských zemí zakázala používání jak nacistické, tak i komunistické symboliky.

 

„Svou výzvou k zachování evropské obecně historické paměti poslanci Evropského parlamentu pošlapávají vlastní historii a památku milionů vojáků a civilistů, kteří zahynuli za Druhé světové války. Bez historické paměti není budoucnost. Oni říkají, že Rusko vede informační válku. Není tomu tak. Ve skutečnosti byla naopak proti Rusku rozpoutána globální informační válka, která je vedena všemi prostředky. A tato rezoluce je rovněž součástí této války“, řekl Mjagkov.

Podle jeho slov podobné rezoluce mohou vyvolat v Evropě obrození neonacistických hnutí a revizi výsledků války. „Evropský parlament vyjádřil svou lokajskou loajalitu manipulátorům, kteří chtějí postavit do jedné řady SSSR a nacistické Německo, obvinit nás z rozpoutání Druhé světové války a donutit nás, abychom se za to ještě omlouvali, což znamená morálně odzbrojit současné Rusy – dědice vítězů, kteří osvobodili Evropu v letech 1944 a 1945. Tito poslanci zrazují své vlastní národní dějiny a napomáhají ve svých zemích obnově neonacistických nálad, což je mimochodem jedním z předpokladů pro rozpoutání nové války“, zdůraznil historik.

Zvláštní zklamání pro Mjagkova znamenal fakt, že iniciátorem tohoto dokumentu byli zástupci Polska. „Vždyť právě Rudá armáda osvobodila Polsko od fašismu a obětovala 600 tisíc životů svých vojáků. Sovětský svaz byl jedinou zemí, která v předválečných letech bojovala proti válečné hrozbě, zatímco západní „demokracie“ zradily republikány ve Španělsku, předhodily Československo Hitlerovi na roztrhání a tolerovaly okupaci Polska“, připomněl vědecký ředitel RVIO.

 

Dodal, že Sovětský svaz jako první začal bojovat, zatímco evropské země pokračovali v politice „usmiřování agresora“. „Zdůrazním, že kdyby nebylo Rudé armády, neexistovala by ta svobodná Evropa, která se chlubí svými humanistickými hodnotami. Jako první jsme začali bojovat proti nacismu, zatímco Západ prováděl politiku usmiřování a fakticky umožnil Hitlerovi přípravu na agresi. Pro poslance Evropského parlamentu jsou Sovětský svaz a současné Rusko cizáci. Podobná chyba už dovedla Evropu ke katastrofě v letech 1939 až 1945, ale na to oni dnes zapomínají“, řekl závěrem Mjagkov.

Zdroj: https://rusnext.ru/news/1568986519 , nwoo.org

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář