Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Minsku se nesešla ani stovka nespokojených s integrací

7. 1. 2020

V Minsku se nesešla ani stovka nespokojených s integrací

30. prosince 2019

O poslední neděli roku proběhla v Minsku protestní akce, ač nebyla domluvena s městskou správou. Část vůdců opozice byla již ve správním řízení za předešlé mítinky. Kvůli tomu bylo rozhodnuto změnit formu protestu, místo průvodů a mítinků sestavit živý řetěz. Jen na 30 minut. V té době předešlý den zadržený Pavel Severiněc vyzval Bělorusy k rozsáhlému protestnímu pochodu po hlavních ulicích Minsku.

Běloruští novináři informovali o desítkách shromážděných, mezi nimiž byli vysocí zástupci opozičních stran. Protestující třímali v rukách portréty uvězněných opozičníků. Ve zprávách se nepodařilo utajit malý počet účastníků protestů. Pracovníci správních orgánů informovali o třiceti nespokojených na začátku akce a o sedmdesáti na jejím konci. Aktivisté opozice přednášeli své projevy během pochodu. Velmi slabě vládli běloruštinou, a to dodávalo celému představení na komičnosti.

Milice pozorovala akce zpovzdálí, nezasahovala a sem tam připomínala, že nejsou povolené a že všichni zúčastnění, zejména organizátoři, za ně nesou odpovědnost. Pravděpodobně proto, aby následující předvolání k soudu nebylo překvapením.

Vjačeslav Sivčik, jeden z opozičníků, vůdce hnutí solidarity Razam, promluvil do megafonu: „Nejnověji jsme vyšli jen s jedním cílem: Abychom nekupčili s naší vlastí, abychom neporušovali ústavu a zákony republiky Bělorusko, aby nenastalo žádné spojenectví s imperialistickým Ruskem. Považujeme za zradu to, co nyní dělá Lukašenko, snažící se vnutit běloruskému lidu tak zvanou 31. cestovní mapu. Žádáme, aby tyto hanebné dokumenty byly zveřejněny. Žádáme osvobození běloruských patriotů, kteří byli za mříže posazeni nezákonně, za to, že hájili vlast.“

Ovšem organizátoři chápou, že se s každou další protestní akcí prudce snižuje počet účastníků. Podle Gubareviče (předseda hnutí Za svobodu) nechápou Bělorusové aktuálnost akcí. Nejpodivnější bylo skandování protestujících v angličtině „Bělorusové nejsou Rusové“. Zřejmě proto, aby „západní partneři“ dávali téma ochotněji do svých zpráv. Nijak se to nelišilo od odpovídajících ukrajinských vystoupení. Jestlipak Bělorusové chápou, kam až je mohou zavést místní křiklouni!

Ve stejnou dobu ti, kteří tvořili živý řetěz, se rozhodli přejít z jednoho náměstí (Okťabrskoje) na druhé náměstí (Nězavisimosti), což je tradiční trasa protestních pochodů.

Existovali i občané, kteří chtěli podpořit integraci Běloruska do Svazového státu, ale nebylo jim umožněno vystoupit. Naopak byli vyháněni s výkřiky „hanba!“ a „zrádce!“.

Akce skončila ve 14 hodin. O dalších se nemluvilo. V dohledu byly vánoční a novoroční svátky a možná by se nesešlo k protestu ani těch 30 lidí.

Převzato z Fondsk.ru

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář