Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Minsku došlo k výbuchům. Nepokoje v Bělorusku si vyžádaly první obět'

11. 8. 2020

V Minsku došlo k výbuchům. Nepokoje v Bělorusku si vyžádaly první obět'

Sputnik

22:58 10.08.2020(aktualizováno 00:03 11.08.2020)  

 

V okolí supermarketu Riga v Minsku došlo k minimálně pěti výbuchům, z místa informuje zpravodaj RIA NOVOSTI.

Na témže místě zazněly výstřely. Podle aktuálních informací se bezpečnostním složkám podařilo akci u supermarketu Riga rozehnat. Za použití zábleskových granátů a slzného plynu demonstranty vytlačily do okolních ulic a dvorů domů.

U stanice metra Puškinská stojí vojáci proti demonstrantům. Doprava je v tomto místě zablokována. Na protestující létají zábleskové granáty.

Na Puškinově prospektu v Minsku po výbuchu zemřel muž

Dnes 10. srpna okolo 23 hodin během masových nepokojů v Minsku na ulici Prityckovo dav budoval barikády k zablokování dopravy. Bezpečnostní složky na místo dorazily, aby náměstí odblokovaly. Jeden z protestujících chtěl na policisty hodit neidentifikované výbušné zařízení, to mu však vybouchlo v ruce, muž utrpěl zranění neslučitelná se životem,“ uvedla mluvčí Ministerstva vnitra Běloruska Olga Čemodanova.

Nyní na místě události pracuje vyšetřovací skupina, která zjišťuje všechny okolnosti situace.

Prezidentské volby 2020

Dne 9. srpna se konaly prezidentské volby V Bělorusku. Stávající prezident Alexandr Lukašenko usiloval o to, aby byl zvolen do svého šestého funkčního období. Kromě něj se voleb zúčastnili bývalá poslankyně dolní komory parlamentu Anna Konopackaja, spolupředseda občanského sdružení s názvem Mluv pravdu, Andrej Dmitrijev, předseda běloruské sociálně demokratické strany Sergej Čerečeň a manželka populárního běloruského video bloggera Světlana Tichanovská.

Podle posledních údajů Ústřední volební komise Lukašenko získal 81,35 %. Na druhém místě je Světlana Tichanovská s osmi procenty. Opoziční kandidátka oznámila, že oficiální výsledky neuznává a napadala je u Ústřední volební komise. Sama se prohlásila za vítězku.

Hlasování se zúčastnilo pět milionů 790 tisíc lidí, volební účast činí 84,23 %.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář