Jdi na obsah Jdi na menu
 


V mezinárodním systému je první obětí koronaviru rozpadající se EU

23. 3. 2020

V mezinárodním systému je první obětí koronaviru rozpadající se EU

Vladimir Malyšev

14. března 2020

 

„Koronavirus odhalil licoměrnost. Hle, opravdová tvář Evropy.“ Pod takovým titulkem uveřejnily italské noviny Giornale 14. března na první straně článek obviňující EU ze zrady, protože nepomohla Itálii, která se stala obětí epidemie.

 

Noviny napsaly, že skutečným nepřítelem EU je samotná EU. Ta se v průběhu pár dní rozpadla, jako kdyby nikdy neexistovala. Roky Italům tvrdila, že jejím skutečným cílem je jednotná unie, že Brexit je symbol zrady, že světlá budoucnost je představovaná Bruselem, že skuteční evropští vůdci sedí v Paříži a Berlíně a vědí, jak může sjednocená Evropa kráčet k zářivé budoucnosti. Ale stačilo jen několik dní strachu, aby nejhorlivější stoupenci evropské konstrukce ztratili veškeré zásady. Nikdo z EU neodpověděl na zoufalé prosby o dodání nové aparatury k ventilaci plic, nikdo neposlal na pomoc lékaře a zdravotnické pracovníky, nikdo neuvažoval o nařízení svým „investorům“ ukončit burzovní spekulace, kdy burza padala a dala ránu strategickým rezervám Itálie. Uzavřené hranice, zastavený chod továren a telefonické požadavky bez odpovědí.

 

Hroutí se nejen globalizace, ale nákaza dala ránu i důvěře v nespoutaný liberalismus trhu. Wall Street je zachvácen nepoznanou krizí. Z burzy se za den vypařily stamilióny eur. Víra ve finance je pryč. Za několik týdnů se Evropa obrátila zády k těm, kteří potřebují pomoc.

 

V Evropě se hlavní obětí pandemie stala Itálie. Koronaviry je nakaženo v Itálii již 18 tisíc obyvatel a poslední údaj o zemřelých je 1266 osob, za poslední den je jich 250. (pozn.: článek je datován 14.3.) Namísto evropské solidarity uzavřeli sousedé Italů hranice (Rakousko a Slovinsko). Masky se dnes vyrábějí především v Číně (90 %). V Evropě je jich silný nedostatek.

 

Podle Alberta Spasaniho ze společnosti vyrábějící plynové masky a brýle pro italskou armádu měla vláda ihned svolat výrobce ochranných materiálů, aby zorganizovali výrobu masek za dostupné ceny a poskytnout jim hospodářskou pomoc. Nestalo se to a spekulanti zvyšovali jejich ceny. Vláda informovala o úmyslu nakoupit 34 milionů masek, ale nejsou. Národní zdravotní služba Itálie není na virus připravena. Potvrdili to lékaři, národohospodáři, vědci, odborníci a zastupitelé obcí.

 

Podle deníku Espresso chybí Itálii investice ve výši 10 miliard eur k tomu, aby se dostala na úroveň jiných evropských zemí. K tomu potřebuje 47 tisíc pracovníků, mladé zdravotnické zaměstnance, lékaře a technický personál. Lidí je tak málo, že bude třeba urychleně zavést nouzový plán k přijímání do práce osob s touto profesí, jinak hrozí kolaps zdravotnictví.

 

Italská vláda obvinila EU z nedostatku potřebné pomoci. Velvyslanec Itálie v EU Massari uvedl, že Brusel musí přejít za rámec spolupráce pouhými konzultacemi a připravit „neodkladné, konkrétní a účinné akce“. Italskou vládu obzvláště rozhořčilo to, že členové EU jí neodpověděli na výzvu k dalším dodávkám zdravotnických zařízení včetně masek. Německo a Francie omezily jejich export, zatímco Čína Itálii navrhla dodat tisíc přístrojů na ventilace plic, dva miliony masek, dvacet tisíc kusů ochranných obleků a padesát tisíc testů na koronavirus.

 

Massari říká: „Itáie požádala EU o aktivaci mechanismu civilní ochrany pro dodávky zdravotnického vybavení… Bohužel na výzvu neodpověděla ani jedna země EU.“ Neplní sliby. Při nedávném dvouhodinovém elektronickém summitu slíbila EU zvýšit koordinaci a uvolnit peníze až do 25 miliard eur. Jenže v Itálii jsou již stovky obětí a EU nic konkrétního neučinila. Ke všemu se v Bruselu nedokázali dohodnout na koordinaci finančních pobídek k podpoře národních systémů zdravotnictví a ekonomiky.

 

Italové pořádají svůj flashmob, který podpořila i starostka Říma se slovy: „Budeme zpívat společně, ať všichni slyší, že jsme společnost, i když se nemůžeme vzájemně dotýkat.“ I v jiných městech lidé následovali obyvatele Říma. Vyvěsili i národní vlajky.

 

Jenže nad virem se nezvítězí vlasteneckými písněmi a tlučením do hrnců. Itálie zažívá traumatizující odhalení – evropská solidarita se v těžké době přeměnila ve frašku.

 

Převzato z Fondsk.ru

Outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář