Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Kremlu v sále Svaté Kateřiny se prezident setkal s představiteli Státní dumy a šéfy stranických frakcí

11. 7. 2022

V Kremlu v sále Svaté Kateřiny se prezident setkal s představiteli Státní dumy a šéfy stranických frakcí ve Státní dumě Federálního shromáždění Ruské federace.

7. července 2022

 

Prezident Ruska Vladimir Putin: 

Dobrý den, kolegové, pane Volodine.

Jarní zasedání Státní dumy skončilo včera 6. července a na celkových výsledcích se významně podíleli všichni poslanci – to chci zdůraznit – všechny strany.

Věřím, že výsledky vaší práce byly důstojné, důležité a významné pro lid, celý ruský stát a pro ochranu našich národních zájmů a zajištění suverénního, udržitelného a efektivního rozvoje země.

Toto zasedání Dumy bylo bohaté na události a intenzivní práci a bylo velmi důležité vzhledem k rozsahu a složitosti úkolů. Po 24. únoru, kdy zvláštní vojenská operace začala, musely všechny složky a úrovně vlády v zemi jednat rozhodně, jako tým a rychle.

Dnes vám chci poděkovat za to, že pracujete takto: shromážděným a kompetentním způsobem a rychlým tempem. Věřím, že všechny strany potvrdily svou politickou životaschopnost a vyspělost a jednaly konsolidovaným a soudržným způsobem jako skuteční státníci a vlastenci Ruska, pro které mezistranické neshody v obtížných podmínkách ustupují do pozadí. Máme mnoho stran, ale jednu vlast, a není nic důležitějšího a vznešenějšího než osud vlasti.

Přijali jste mnoho usnesení a zákonů, které významně posilují náš systém sociální podpory a poskytují dodatečnou ochranu našim lidem. Nešlo jen o pokročilou valorizaci důchodů, která je důležitá, o zvýšení životního minima a minimální mzdy – to vše proběhlo bez byrokratické byrokratické zátěže a průtahů, jasně a profesionálně; ale šlo také o nová opatření na podporu rodin s dětmi, rozšíření a rozšíření mechanismu zvýhodněných hypotečních úvěrů a dodatečných záruk pro náš hrdinný vojenský personál. Bylo také mnoho dalších důležitých rozhodnutí – nebudu je nyní vyjmenovávat, protože je znáte také a pravděpodobně lépe než já, protože jste je vytvořili sami.

Chtěl bych ocenit a poděkovat každé parlamentní straně za organizovanou humanitární podporu lidu Donbasu. Mluvím o všech parlamentních stranách, protože média o této práci hovořila různými způsoby, ale ze svých zpráv vím, že vy všichni jste se na tom aktivně podíleli.

Vím, že mnoho poslanců si vzalo oficiální dovolenou a odešlo do zóny bojů, aby osobně poskytli pomoc, často s reálným ohrožením života. Šli pomáhat organizovat distribuci potravin, léků a základních životních potřeb a rychle zakládat centra humanitární pomoci. Někteří vaši kolegové tam stále jsou a pracují jako dobrovolníci. Toto proaktivní, nezištné úsilí je skutečně životně důležité a velmi potřebné.

Samostatně bych rád zmínil, že vzhledem k rychle se měnící situaci Státní duma ve spolupráci s vládou průběžně modernizovala řadu opatření na podporu páteřních sektorů ruské ekonomiky a pracovních týmů firem, včetně malých a středních podniků, IT průmyslu a dalších důležitých oblastí.

Díky tomu se nám podařilo zachovat makroekonomickou stabilitu, která je pro ekonomiku klíčová, podpořit zaměstnanost, běžný rytmus maloobchodu a hospodářského života v regionech obecně, hlavních dopravních a logistických řetězců, rozšířit svobodu podnikání a posílit ochranu podniků před nadměrným administrativním tlakem a neoprávněným trestním stíháním. Vím, že v tomto ohledu je třeba ještě hodně udělat, ale celkově jsme odvedli dobrou práci.

V krátké době, již začátkem března, bylo v úzkém kontaktu s vládou zavedeno několik balíčků protisankčních opatření. Díky těmto balíčkům byly minimalizovány důsledky nepřátelských a jednoznačně nepřátelských akcí západních zemí. Opravdu to chápeme a víme, vidíme, že tato nezákonná opatření proti Rusku nám zjevně způsobují potíže, ale ne tak velké, s jakými iniciátoři této hospodářské bleskové války proti Rusku počítali.

Je zřejmé, že se snažili udělat víc, než jen tvrdě zasáhnout ruskou ekonomiku. Jejich cílem bylo zasít neshody a zmatek v naší společnosti a demoralizovat lidi. Ale i tady selhali, protože z toho nic nebylo a jsem si jistý, že nikdy nic nebude.

V tomto ohledu je příklad ruského parlamentu jako nejvyššího zastupitelského orgánu docela výmluvný. Politika parlamentu je založena na vůli ruského lidu, našem pevném postoji a přesvědčení, že stojíme na správné straně dějin, na neochvějném odhodlání naprosté většiny občanů země podporovat suverenitu Ruska a pomáhat naši lidé na Donbasu. To je základ politiky našeho státu obecně.

Takzvaný kolektivní Západ v čele se Spojenými státy byl po desetiletí extrémně agresivní vůči Rusku. Naše návrhy na vytvoření systému rovné bezpečnosti v Evropě byly zamítnuty. Iniciativy pro spolupráci v otázce protiraketové obrany byly zamítnuty. Varování o nepřijatelnosti rozšiřování NATO, zejména na úkor bývalých republik Sovětského svazu, bylo ignorováno. Dokonce i myšlenka možné integrace Ruska do této severoatlantické aliance ve fázi našich, jak se tehdy zdálo, bezmračných vztahů s NATO, se zdála jeho členům absurdní.

Proč? Právě proto, že nepotřebují zemi jako Rusko, proto. Proto podporovali terorismus a separatismus v Rusku a vnitřní destruktivní síly a ‚pátou kolonu‘ u nás. Všichni stále dostávají bezpodmínečnou podporu od kolektivního Západu.

Říká se nám, slyšíme některé lidi říkat, že jsme začali válku v Donbasu na Ukrajině. Ne, válku rozpoutal kolektivní Západ, který organizoval a podporoval protiústavní ozbrojený převrat na Ukrajině v roce 2014 a poté podporoval a ospravedlňoval genocidu na lidech Donbasu. Kolektivní Západ je přímým podněcovatelem a viníkem toho, co se dnes děje.

Pokud chtěl Západ vyvolat konflikt, aby postoupil do nové fáze boje proti Rusku a do nové fáze zadržování naší země, můžeme říci, že se mu to do jisté míry podařilo. Rozpoutala se válka a byly uvaleny sankce. Za normálních okolností by to bylo asi těžké splnit.

Ale tady je to, co bych chtěl objasnit. Měli si uvědomit, že prohrají od samého začátku naší speciální vojenské operace, protože tato operace znamená také začátek radikálního rozkladu světového řádu amerického typu. To je začátek přechodu od liberálně-globalistického amerického egocentrismu ke skutečně multipolárnímu světu založenému ne na samoúčelných pravidlech, které si někdo vymyslel pro vlastní potřeby, za nimiž není nic jiného než snaha o hegemonii, nikoli pokrytecké dvojí měřítka, ale na mezinárodním právu a skutečné suverenitě národů a civilizací, na jejich vůli žít svůj historický osud, s vlastními hodnotami a tradicemi a sladit spolupráci na základě demokracie, spravedlnosti a rovnosti.

Každý by měl pochopit, že tento proces nelze zastavit. Běh dějin je neúprosný a pokusy kolektivního Západu vnutit zbytku světa svůj nový světový řád jsou odsouzeny k záhubě.

Zároveň chci říci a zdůraznit, že máme mnoho příznivců, a to i ve Spojených státech a v Evropě, a ještě více na jiných kontinentech a v jiných zemích. A bude toho víc, o tom není pochyb.

Znovu zopakuji, že i v zemích, které jsou stále satelity Spojených států, narůstá pochopení, že slepá poslušnost jejich vládnoucích elit jejich vládci se zpravidla nemusí nutně shodovat s jejich národními zájmy, a nejčastěji jednoduše a dokonce jim radikálně odporuje. Nakonec bude muset každý čelit tomuto rostoucímu sentimentu ve společnosti.

Dnes tyto vládnoucí elity zvyšují míru, do jaké manipulují veřejné vědomí přímo před našima očima. Vládnoucí třídy západních zemí, které jsou svou povahou nadnárodní a globalistické, si uvědomily, že jejich politika je stále více odtržená od reality, zdravého rozumu a pravdy, a začaly se uchylovat k otevřeně despotickým metodám.

Západ, který kdysi deklaroval takové principy demokracie, jako je svoboda slova, pluralita a respekt k odlišným názorům, se dnes zvrhl v pravý opak: totalitarismus. To zahrnuje cenzuru, zákazy médií a svévolné zacházení s novináři a veřejně známými osobami.

Tyto druhy zákazů se rozšířily nejen do informačního prostoru, ale také do politiky, kultury, vzdělávání a umění – do všech sfér veřejného života v západních zemích. A vnucují to světu; pokoušejí se vnutit tento model, model totalitního liberalismu, včetně nechvalně známé kultury zrušení všeobecných zákazů.

Pravda a realita je však taková, že lidé ve většině těchto zemí nechtějí tento život nebo tuto budoucnost a opravdu nechtějí formální zdání suverenity, chtějí skutečnou, skutečnou suverenitu a jsou jednoduše unaveni klečením, ponižováním. před těmi, kdo se považují za výjimečné, a sloužit jejich zájmům i ke své vlastní škodě.

Dnes slyšíme, že nás chtějí porazit na bitevním poli. No, co na to říct? Ať to zkusí. Už jsme hodně slyšeli o tom, že Západ s námi chce bojovat „do posledního Ukrajince“. Pro ukrajinský lid je to tragédie, ale zdá se, že tam to směřuje. Ale každý by měl vědět, že celkově jsme ještě nic vážně nezačali.

Zároveň neodmítáme mírová jednání, ale ti, kteří je odmítají, by měli vědět, že čím déle to potrvá, tím těžší pro ně bude s námi vyjednávat.

kolegové,

Náš vlastenecký státní přístup se plně odráží v práci Státní dumy; vlastně určuje celou legislativní a politickou agendu. Tak by to mělo být v demokratickém a skutečně nezávislém státě.

Jsem přesvědčen, že pro přední ruské strany je starost o dobro naší země a našeho lidu, pro lidi, kteří vás volili, kteří vám svěřili vysoký statut zákonodárce a kteří očekávají poctivou, pečlivou službu a přijetí efektivní, spravedlivé a hluboce promyšlené legislativní akty parlamentního orgánu, byly a zůstanou prvořadé. Jsou to lidé, kteří budou nezaujatě hodnotit každou stranu, a to i během příštích krajských a komunálních voleb v září.

Doufám, že předvolební kampaně nepoškodí přístup partnerství, který zde vidíme na osmém svolání Státní dumy.

Velmi děkuji za Vaši pozornost.

Přišlo e-mailem