Jdi na obsah Jdi na menu
 


V jaderné válce nebudou vítězové.

29. 9. 2019

O čem promluvil Lavrov na zasedání VS OSN

© Sputnik / Aleksander Scherbak/POOL

Politika

11:17 28.09.2019Získat krátkou URL

 

Šéf ruského MZV Sergej Lavrov promluvil na 74. zasedání Valného shromáždění OSN. Ve svém projevu se dotkl takových témat, jako jsou dvojí normy v politice Západu, porušování mezinárodního práva a teroristická hrozba.

 

Lavrov kritizoval rovněž USA za neochotu prodloužit Smlouvu o snížení strategických útočných zbraní (START III). Později uspořádal ruský ministr zahraničí tiskovou konferenci, v jejímž průběhu odpověděl na otázky novinářů.

„Umírnění“ teroristé

 

Ve svém projevu z tribuny VS OSN upozornil Lavrov na aktualitu teroristické hrozby. Ruský ministr zároveň podotkl, že nehledě na rozhodnutí RB OSN o „listingu“ teroristických organizací, které je pro všechny členské státy povinné, některé země teroristy chrání a dokonce s nimi navazují součinnost.

 

Podle jeho slov jsou podobné pokusy vidět v Afghánistánu, Libyi a Sýrii.

 

„V USA se už začalo mluvit nahlas o tom, že Hayat Tahrir al-Sham (Teroristická organizace zakázaná v Rusku – red.) je zcela „umírněnou strukturou“, s níž „se dá jednat“. Podobnou nepřijatelnou logiku se snaží vnutit také členům Rady bezpečnosti, jak ukázaly nedávné diskuse o situaci v syrském Idlibu,“ podotkl Lavrov.

V jaderné válce nikdo nezvítězí

 

Ministr zahraničí RF upozornil také na skutečnost, že ve Washingtonu nepospíchají s reakcí na návrh Moskvy na prodloužení smlouvy START III.

 

„Prezident Putin oznámil rozhodnutí o nerozmísťování pozemních raket středního a krátkého doletu v Evropě nebo v jiných regionech, dokud se budou toho zdržovat Američané. Vyzvali jsme USA a NATO, aby se připojily k podobnému moratoriu. Opakovaně jsme také navrhovali Washingtonu, aby bylo zahájeno jednání o prodloužení smlouvy INF. Spolu s Čínou vystupujeme pro zkoordinování právně závazného dokumentu o zabránění horečnému zbrojení ve vesmíru. Reakce USA a jejich spojenců na všechny tyto návrhy nám zatím nedodává naděje,“ řekl.

 

Lavrov podotkl, že ruská strana přišla s dalším návrhem pro americké kolegy: před rokem navrhla Moskva přijmout na nejvyšší úrovni společné prohlášení o nepřípustnosti jaderné války, „v níž nemohou být žádní vítězové“. Spojené státy však tuto myšlenku ignorovaly, což nás nemůže neznepokojovat“, dodal.

 

„Vyzýváme všechny země, aby tuto iniciativu podpořily,“ dodal ruský ministr zahraničí.

 

Zdůraznil, že Rusko projevuje maximální odpovědnost v oblasti obranné výstavby, dělá to ale tak, aby nepoškodilo vlastní národní bezpečnost.

 

Lavrov také řekl, že Moskva předloží na zasedání Valného shromáždění OSN návrh rezoluce o upevnění systému kontroly zbrojení. Podotkl, že Rusko je připraveno na jednání o tomto dokumentu.

 

„Schválení rezoluce by bylo důležitým přínosem k vytvoření podmínek pro úspěšné uspořádání v příštím roce souhrnné konference o plnění Smlouvy o nešíření jaderných zbraní,“ dodal ministr.

Politika USA v Perském zálivu

 

Šéf ruského MZV poukázal rovněž na destruktivní pozici Washingtonu v situaci kolem Společného všeobsáhlého akčního plánu pro íránský jaderný program (JCPOA). Označil akce Spojených států v oblasti Perského zálivu za „zhoubné“.

 

„Problémy spojené s rozvrácením Společného všeobsáhlého akčního plánu je třeba hodnotit nikoli od doby nynějšího zasedání Valného shromáždění. Začaly mnohem dříve – před rokem a půl, kdy Spojené státy jednostranně odstoupily od této dohody, která byla schválená Radou bezpečnosti a stala se tak součástí mezinárodního práva, a řekly, že všem ostatním to také zakazují,“ prohlásil Lavrov na tiskové konferenci.

 

Dodal, že dialogu o deeskalaci v Perském zálivu se má účastnit kromě zemí tohoto regionu také pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN, Evropská unie, a také regionální sdružení a organizace.

Schůzka s Pompeem

 

Několik slov řekl ruský ministr novinářům o schůzce se svým americkým kolegou Mikem Pompeem. Nehledě na různé pozice v mnoha otázkách, Moskva a Washington hledají i nadále styčné body.

 

„Projednali jsme široký okruh otázek, byla to strategická stabilita ve všech jejích aspektech, byly to samozřejmě konflikty na Blízkém východě a na severu Afriky… hovořili jsme také o problému Severovýchodní Asie v kontextu jaderného problému Korejského poloostrova,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci.

 

Podle jeho slov jednání probíhalo v duchu myšlenek vyslovených dříve v průběhu jednání Vladimira Putina a Donalda Trumpa.

Nevydání víz ruským delegátům

 

Šéf ruského MZV také řekl, že projednal s ministrem zahraničí USA odmítnutí Washingtonu vydat víza 13 ruským delegátům v OSN. Lavrov označil tuto situaci za pobuřující, vyjádřil však jistotu v tom, že Trump a Pompeo nemají s tímto incidentem nic společného.

 

„Nemám žádné pochyby o tom, že ani prezident Trump, ani ministr zahraničí Pompeo nemají k tomu žádný vztah, což mi také Mike Pompeo potvrdil,“ dodal ministr.

 

Podle jeho slov, když je tomu tak, „vzniká otázka, jak se tam přijímají rozhodnutí přímo spojená s plněním závazků Washingtonu pro zajištění normální činnosti hlavního sídla OSN“.

...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář