Jdi na obsah Jdi na menu
 


V jaderné válce by byla Evropa poraženou, říká insider Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE)

24. 6. 2022

V jaderné válce by byla Evropa poraženou, říká insider Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE)

 

22.06.2022 | 11:06   0

Dnes už nikdo nepopírá, že se hrozba jaderné války zvyšuje. Stále významnější osobnosti před tím varují. Dodávky zbraní na Ukrajinu, sankce proti Rusku a rostoucí stínění před západním světem všemi prostředky jsou Ruskem vnímány jako provokace.

Jaderná válka by samozřejmě zasáhla zejména Evropu, nejvíc pak ty země, na jejichž území se nachází vojenské základny NATO. Je logické, že právě tam by šly první údery. Avšak jaderný spad by později neovlivnil jen Evropu, ale celou planetu. Co o jaderné válce říkají zkušení? Kdo by měl navrch a kdo by prohrál na celé čáře?

Dnes už nikdo nepopírá, že se hrozba jaderné války zvyšuje. Stále významnější osobnosti před tím varují. Dodávky zbraní na Ukrajinu, sankce proti Rusku a rostoucí stínění před západním světem všemi prostředky jsou Ruskem vnímány jako provokace. Mezitím je možný jaderný úder proti Německu diskutován v ruském hlavním večerním programu.

Litevské odpojení Ruska od jeho právoplatného území – Kaliningradu, je dalším palivem v planoucím ohni možné třetí světové války, před kterou nyní varuje i Donald Trump. Ale Západ se zdánlivě nenechá odradit, bezpečnost Evropy samozřejmě není v této hře prioritou. Místo toho se zdá, že tón udává ukrajinský prezident Zelenskyj. Anglie a Německo již zavazují své armády k použití jaderných zbraní.

Skutečnost, že Rusko již měsíce vyhrožuje vážnými následky a samo varuje před jadernou válkou, není nic nového. Novinkou však je, že dvě evropské armády otevřeně hovoří o použití jaderných zbraní. Například generál německého letectva Ingo Gerhartz říká, že státy NATO musí být připraveny použít jaderné zbraně, pokud to bude nutné – samozřejmě pouze „pokud to Rusko udělá jako první“.

V debatě o tom, kdo by v případné jaderné válce zvítězil, je často zmatek. Zdá se zcela jisté, že k takovému řešení by pravděpodobně došlo na evropské půdě a znamenalo by to pád našeho kontinentu a našich národů. Wochenblick hovořil s insiderem MAAE (Nuclear Regulatory Authority), který si přeje zůstat v anonymitě. Jeho shrnutí je znepokojující: „V takovém konfliktu by Rusko mělo navrch. Před pouhými několika týdny USA poprvé otestovaly své první hypersonické rakety. Rusko, na druhé straně, má takovou technologii už dlouho.“

Podle experta může Rusko lépe reagovat na možný jaderný útok včasným zachycením raketových útoků. A podle odborníků to předpokládá i samotné Rusko. Hrozí Západu, že přecení sám sebe a tím obětuje Evropu? Podle bývalého vojenského stratéga Angely Merkelové Ericha Vada je vojenská síla Ruska zcela bagatelizována propagandou loajální k Zelenskému  v mainstreamových médiích, tj. Evropa je médii nebezpečně obelhávána.

Rusko se cítí otevřeně provokováno především ze strany NATO. Expanze na východ postupuje, Západ pokračuje v dodávkách zbraní na Ukrajinu, což nyní podněcuje další eskalaci. Rusko by tedy zřejmě reagovalo pouze na tyto provokace. Sankce EU otrávené klima rozhodně nezlepší. Mezitím přišel šestý sankční balíček proti Rusku. Ten má za cíl enormně oslabit Rusko (což se však neděje), ale především má za cíl oslabit  země EU, což se daří přímo skvěle.

rámci těchto sankcí EU zavedla Litva nová tranzitní omezeníNákladní doprava do ruského Kaliningradu, který se nachází u Baltského moře mezi Litvou a Polskem, byla omezena. Podle zpráv je postiženo zejména zboží ze stavebnictví a kovové zboží. Rusko otevřeně obviňuje Litvu z nepřátelství a říká, že legitimní tranzitní doprava musí být okamžitě obnovena. Litva se však odvolává na EU. Zavedla údajně pouze sankce, o nichž rozhodla EU.

Anglii mezitím chtějí připravit vojáky na boj proti Rusku. Například se říká, že „britští vojáci musí znovu bojovat v Evropě a porazit Rusko“.  Podle zpráv z médií prohlášení šéfa anglických vojáků generála Sanderse znějí, jako by třetí světová válka byla na spadnutí.

Americký exprezident Donald Trump také jasně varuje před třetí světovou válkou. Podle něj je „štědrá vojenská pomoc“ Washingtonu Ukrajině, jak ji nazývá, zodpovědná za ruské reakce. Mezitím USA schválily asi 56 milionů dolarů pro Ukrajinu v průběhu balíčků pomoci, podle Trumpa. Především se netajil tím, že odpovědnost za současný konflikt spatřuje v Bidenově administrativě.

Rusko již v minulosti prohlásilo, že se nebude vyhýbat použití jaderných zbraní jako odstrašujícího prostředku. Pokud Finsko a Švédsko vstoupí do NATO, už tak komplikovaná evropská rovnováha bude zcela vykolejena. Při přistoupení obou zemí Rusko otevřeně deklarovalo svůj záměr posílit obranu v oblasti Baltského moře. Kdyby bylo Finsko ohroženo Ruskemcelá Evropa by se stala válečnou stranou.

Nakonec jen dodávám, že podle posledních zpráv to nebude se vstupem Švédska a Finska do NATO tak žhavé. Proč? To si řekneme v následujícím článku….

Zdroj: necenzurovanapravda.cz