Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Číně pohrozili preventivním jaderným úderem proti USA kvůli alianci AUKUS

26. 9. 2021

V Číně pohrozili preventivním jaderným úderem proti USA kvůli alianci AUKUS

25. 9. 2021 Janinna  

Čínský diplomat Sha Zukang vyzývá Peking, aby byl připraven zahájit jako první jaderný úder proti USA.

 

MOSKVA 25. září – RIA Novosti. 

Bývalý stálý zástupce Čínské lidové republiky při OSN Sha Zukang vyzval čínské úřady, aby zaujaly agresivnější postoj na pozadí akcí Spojených států, píše Daily Mail.

Podle diplomata by měl Peking opustit svou politiku nepoužívání jaderných zbraní a odmítnout nová spojenectví, která Washington  vytváří. Zejména mluvíme o alianci AUKUS mezi Spojenými státyAustrálií a Velkou Británií: což ukazuje rostoucí vojenskou přítomnost těchto zemí v sousedství Číny.

 

Poznamenal také, že současná politika Pekingu, zavedená od 60. let, jí dává „morální důvěryhodnost“, ale již není v souladu s realitou: přinejmenším do doby, než se Čína dohodne se Spojenými státy, že ani jedna ze stran nebude jako první používat jaderné zbraně.

 

Západ reaguje na výzvu čínského diplomata, aby byl Peking připraven na preventivní jaderný úder proti USA. Britské vydání Daily Mail vydává materiál, který obsahuje prohlášení zástupce čínského diplomatického sboru.

Čínský diplomat učinil ostré prohlášení, ve kterém vyzval oficiální Peking, aby byl připraven na nejtvrdší reakci na novou vojenskou alianci vytvořenou Spojenými státy. Řeč je o nedávno vytvořené skupině AUKUS, která kromě USA zahrnuje Austrálii a Spojené království. 

Washington, Canberra a Londýn se přitom netají tím, že tato aliance se vytváří proti Číně.

Interakce ve formátu aliance, jak je známo, navíc znamená stavbu jaderných ponorek Američany pro australské námořnictvo.

V Číně je to de facto považováno za porušení smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

 

A bývalý stálý zástupce Číny při OSN vyzval Peking, aby byl připraven zahájit preventivní jaderný úder proti USA v souvislosti s rozšířením protičínské vojenské infrastruktury v oblasti Pacifiku.

Podle Sha Zukanga se to může stát „jedinou možností neutralizace bezpečnostních hrozeb pro ČLR“.

Sha Zukang:

Země nepřátelské k nám již nesmějí přímo demonstrovat protičínské záměry. To je jasná hrozba pro naše zájmy, bezpečnost našich občanů.

V západním tisku byla taková slova čínského diplomata považována za „hrozbu vypuknutí třetí světové války“. Na Západě říkají, že v souvislosti s takovými prohlášeními čínského diplomata je nutné trvat na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN.

V Británii:

Čína otevřeně hrozí jadernými zbraněmi. Toto nelze nechat bez odpovědi.

V USA uvedli, že „je nutné vyjasnit oficiální postoj Pekingu k této otázce“.

Pokec24.cz