Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA vyzvaly Rusko, aby neodkladně přistálo s bojovými letadly v Sýrii

29. 2. 2020

USA vyzvaly Rusko, aby neodkladně přistálo s bojovými letadly v Sýrii

© Sputnik / Dmitriy Vinogradov

Svět

08:48 29.02.2020(aktualizováno 10:24 29.02.2020) Získat krátkou URL

 

Stálá zástupkyně USA při OSN Kelly Craftová v průběhu zasedání Rady bezpečnosti o situaci v syrském Idlibu vyzvala Rusko, aby „neodkladně přistálo s bojovými letadly“ v Sýrii, a to i přesto, že se tam Vzdušně‑kosmické síly Ruské federace nachází za souhlasu Damašku.

O uspořádání mimořádného zasedání RB OSN v souvislosti s vyostřením situace v Idlibu, která vedla k úmrtí 33 tureckých vojáků, v pátek požádala Velká Británie.

„Vyzýváme RF, aby neodkladně přistálo se svými bojovými letadly, a vyzýváme všechna syrská vojska a jejich ruské spojence, aby ustoupily za dělicí linie vyznačené v roce 2018,“ prohlásila Craftová.

Dotyčná rovněž potvrdila, že USA podporují Turecko, „pokud jde o neodůvodněný útok na turecké pozorovatelny, který měl za následek smrt tureckých vojáků“.

Stálý zástupce Ruska při OSN Vasilij Něbenzja ze své strany poukázal na to, že k incidentu s tureckými vojáky došlo za hranicemi pozorovatelny. Připomenul také, že má Sýrie právo „potlačovat“ teroristy, jak to vyžadují rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Bašár Džaafarí, který je stálým zástupcem Sýrie při OSB, zase prohlásil, že cíl Velké Británie slovat zasedání RB OSN spočívá pouze v tom, aby byl zdiskreditován astanský formát mírového urovnání v Syrské arabské republice.

Vyostření v Idlibu

Situace v Idlibu se vyostřila poté, co 27. února teroristé ze skupiny Hayat Tahrir al-Sham* zahájili rozsáhlou ofenzívu na pozice syrské armády. Vládní vojska zahájila odvetnou palbu.

Podle informací ruského ministerstva obrany se do palby spolu s teroristy dostali také turečtí vojáci, kteří se však v místě neměli nacházet. V důsledku incidentu tak zahynulo 33 tureckých vojáků a více než 30 jich bylo zraněno. Ruská strana přitom podnikla opatření k úplnému příměří ze syrské strany a zajistila evakuaci mrtvých a zraněných na území Turecka.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po útoku svolal schůzi o bezpečnosti. Rada NATO se v pátek chystala uspořádat konzultace o situaci v Sýrii, a to v reakci na žádost Ankary. Zároveň však, podle informací řeckých médií, zablokovalo Řecko prohlášení aliance o podpoře Turecka.

Závazky Turecka

Dříve ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov informoval o tom, že Turecko nebylo schopno splnit několik klíčových závazků k vyřešení problémů kolem syrského Idlibu. Tedy, neoddělilo ozbrojenou opozici, která je připravena k dialogu s vládou v rámci politického procesu, od teroristů.

rusko-tureckém memorandu z 18. září 2018, které bylo zkoordinováno podle výsledků schůzky prezidentů Putina a Erdogana, totiž byla řeč o zachování statusu quo, pokud jde o přítomnost tureckých vojáků, ale za podmínky stažení z Idlibské zóny deeskalace všech teroristických radikálních skupin do 15. října 2018. Bylo také domluveno, že budou podniknuta „účinná opatření pro zajištění stabilního režimu zastavení bojových akcí“ v hranicích této zóny. Paragraf 7 memoranda předpokládal zavedení společného rusko-tureckého hlídkování v této oblasti.

* Teroristická organizace zakázaná v Rusku

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář