Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA vypadněte z Rady bezpečnosti OSN. Čína se připravuje na prudké zhoršení vztahů se Západem

15. 5. 2022

USA vypadněte z Rady bezpečnosti OSN. Čína se připravuje na prudké zhoršení vztahů se Západem

14. 5. 2022 Janinna  

Čína zpochybnila vhodnost členství USA v Radě bezpečnosti OSN.

Zprávy, že Washington předal Kyjevu zpravodajské informace, vyvolává otázku, zda je postavení Spojených států v Radě bezpečnosti OSN ve statutu stálého člena vhodné, píše čínský list People’s Daily.

Americká rozvědka podle autora článku „přilévá olej do ohně“, což vyvolává zhoršení situace na Ukrajině.

„Toto chování Spojených států je neslučitelné s jejich statusem stálého člena Rady bezpečnosti OSN, navíc neodpovídá epochálním trendům míru a rozvoje,“ uvádí RIA Novosti obsah publikace.

Autor věří, že Spojené státy jsou zodpovědné za „vytvoření chaosu“ a snaží se protáhnout ruskou speciální operaci.

„Ve skutečnosti se jedná o velmi nebezpečné opatření, které by mohlo vést k násilnějším manévrům na obou stranách,“ uzavřely čínské noviny.

Vezměte prosím na vědomí, že tento deník je tiskovým orgánem Ústředního výboru Komunistické strany Číny a tento článek by se tam nemohl objevit bez souhlasu oficiálního Pekingu.

Čínské úřady chápou, že v případě tchajwanské krize poskytnou Spojené státy Tchaj-wanu také zpravodajské informace proti Číně, protože je nyní dodávají Ukrajině proti Rusku. Čína pečlivě studuje tzv. „ukrajinský případ“ a cílevědomě se připravuje na prudké zhoršení vztahů s kolektivním Západem.

ČLR má nějaký čas na přípravu – a Peking ho aktivně využívá. Ve vojenské sféře provádí každoročně cvičení k nácviku dobytí ostrova a jaderná triáda se intenzivně buduje, aby dosáhla strategické parity se Spojenými státy. V ekonomické sféře probíhají zátěžové testy na možné zavedení rozsáhlých sankcí Západu proti Číně v podobě protiruských.

ČLR má samozřejmě zájem vrátit Tchaj-wan do svého rodného přístavu mírovou cestou. Anglosasové však možná Pekingu nedají takovou šanci. A pak vojenský způsob řešení problému zůstane pro ČLR jediným možným.

Jelena Panina

pokec24.cz