Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA riskují a provokují v otázce Tchán-wanu, a zaplatí za to cenu

17. 7. 2021

USA riskují a provokují v otázce Tchán-wanu, a zaplatí za to cenu

2021-07-16 16:51:04

 

Americké vojenské dopravní letadlo přistálo 15. července na čínském Tchaj-wanu. Jedná se o extrémně ohavný akt riskování a provokace, akt hraní si s ohněm, který ostře překročil čínskou „spodní mez“, a vážně porušil ustanovení tří čínsko-amerických společných komuniké. Čínská strana proti tomu vyjádřila silný nesouhlas a vydala vážné varování: Čínská lidová osvobozenecká armáda (ČLOA) udržuje vysokou pohotovost a přijme veškerá nezbytná opatření, aby rozhodně rozdrtila jakékoli spiknutí ohledně „nezávislosti Tchaj-wanu“.

 

Vnější svět si všiml, že 6. července vysoký úředník odpovědný za indicko-tichomořské záležitosti v Radě národní bezpečnosti Bílého domu Kurt Campbell, když se účastnil online dialogu s americkým think-tankem Asia Society, dal jasně najevo, že nepodporuje „nezávislost Tchaj-wanu“ s tím, že „plně chápe citlivost této otázky“. V té době mnoho mezinárodních sdělovacích prostředků věřilo, že to naznačuje, že současná politika vlády USA týkající se Tchaj-wanu se vrátí k racionalitě. Jen o deset dní později však americké vojenské dopravní letadlo přiletělo na čínský Tchaj-wan a bezostyšně se zapojilo do vojenských vazeb.

 

Tento dvojí akt Spojených států nejen zcela odhalil jejich skutečnou tvář strategického podvodu a jeho zlověstné spiknutí s cílem „omezovat Čínu prostřednictvím Tchaj-wanu“, ale také přiměl lidi vidět, že Spojené státy nemají důvěryhodnost jako hlavní mocnost.

 

Tchajwanská otázka je klíčovým zájmem Číny a nejcitlivější otázka v čínsko-amerických vztazích. Poté, co se současná vláda USA dostala k moci, tvrdila, že dodržuje politiku jedné Číny, ale ve skutečnosti zoufale riskovala, neustále tolerovala a podporovala separatistické síly za „nezávislost Tchaj-wanu“ s úmyslem proměnit Tchaj-wan na svého pěšce v komplexní strategii USA na omezování Číny. Tento špatný přístup nejen stimuloval situaci v Tchajwanském průlivu a přivedl Tchaj-wan do nebezpečné situace, ale také ještě více napjal čínsko-americké vztahy.

 

Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí čínského území, což je základní skutečnost uznávaná mezinárodním společenstvím. Tváří v tvář silnému a jednotnému čínskému lidu nebude žádný pokus o rozdělení Číny nikdy úspěšný. Téhož dne, kdy americké vojenské letadlo přistálo na čínském Tchaj-wanu, vydala čínská pevnina ekonomická data za první polovinu roku 2021, podle kterých dosáhla růstu 12,7 %. Odolnost a potenciál čínské ekonomiky jsou silnější, než si cizí lidé myslí, a cíle ČLOA vybudovat armádu světové úrovně bude jistě dosaženo.

 

Čína nikdy nezasahuje do vnitřních záležitostí jiných zemí, ale Čína nikdy nedovolí jiným zemím zasahovat do čínských vnitřních záležitostí. Nikdo by neměl podceňovat čínský lid a silné odhodlání čínské armády, pevnou vůli a silnou schopnost bránit národní suverenitu a územní celistvost.

 

Čína musí být jednotná. Toto je historický trend, který nikdo nemůže zastavit. Je to obecný trend doby, kterým nemohou otřást žádné vnější síly.

Jia

http://czech.cri.cn/communication/3888/20210716/689211.html