Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA počítají s tím, že Putin dá signál před použitím jaderných zbraní

14. 5. 2022

USA počítají s tím, že Putin dá signál před použitím jaderných zbraní

Paranoia nebo ne, pravděpodobnost, že by mohly být použity jaderné zbraně, pokud Putin „vnímá“, že na Ukrajině prohrává, to není něco, s čím by se mělo zacházet s takovou nonšalancí a ležérností.

Ilustrační foto

13. května 2022 - 04:20

 

Klobouk dolů před ředitelkou National Intelligence Avril Hainesovou za její svědectví v Senátu z 10. května o pravděpodobnosti jaderné války s Ruskem, i když její části byly surrealistické, jak popsáno níže.

 

Z pohledu bezpečnosti to řekla tak, jak to je. Nejen to; položila základní otázku použití jaderných zbraní o krok nad rámec toho, co uvedl ředitel CIA William Burns pro Financial Times  7. května. Burns poukázal na to, že ruský prezident Vladimir Putin „nevěří, že si může dovolit prohrát“ na Ukrajině.

 

„Nemyslím si, že by to znamenalo, že by Putin by byl v tuto chvíli odstrašen, protože tolik vsadil na rozhodnutí, které učinil, aby zahájil tuto invazi, že si myslím, že je právě teď přesvědčen, že zdvojnásobením úsilí mu ještě umožní dosáhnout pokroku," je přesvědčen Burns.

 

Je zde shoda v tom, že Putin chce a musí vyhrát.

 

Paní Hainesová posunula varování VIP osob (o „existenční hrozbě“ pro Rusko) o krok dále. Těžce polkla a netypicky trochu zakoktala a  odpověděla na velkou otázku senátora Marka Warnera (D, VA) :

 

„Podporujeme Ukrajinu, ale také nechceme nakonec skončit ve třetí světové válce a nechceme skončit v situaci, kdy aktéři používají jaderné zbraně. Náš názor je, jak naznačil generál Berrier, že pro Putina neexistuje žádný bezprostřední důvod k použití jaderných zbraní.

 

Vnímáme to... jako něco, co pravděpodobně neudělá, pokud z jeho pohledu neexistuje faktické existenční ohrožení jeho režimu a Ruska.

 

Myslíme si, že by tomu tak mohlo být v případě, že by si uvědomoval, že prohrává válku na Ukrajině a že NATO  ve skutečnosti zasahovalo, nebo se v tomto kontextu chystá zasáhnout, což by zjevně přispělo k dojmu, že válku na Ukrajině prohraje.

 

„Ale existuje spousta věcí, které by udělal v souvislosti s eskalací, než by se dostal k jaderné zbrani, a také že by se pravděpodobně zapojil do nějaké signalizace nad rámec toho, co dělal doposud, než by tak učinil,“ uvedla Hainesová.

 

Ladislav Větvička: Jaka bude Ukrajina po valce?

 

Odvážíte se následovat logiku v tomto sylogismu?

 

Hlavní premisa: Nechceme skončit ve třetí světové válce s použitím jaderných zbraní.
Minor Pemise: Putin je může použít, pokud bude vnímat, že prohrává válku na Ukrajině.
Závěr: USA tedy udělají, co je potřeba aby Putin „vnímal“, že na Ukrajině prohrává.

 

Vidíte, co myslím o surrealismu?

 

Ale nebojte se; Putin pravděpodobně nejprve dá signál „nad rámec toho, co dosud dělal“, než použije jaderné zbraně. Ano?

 

Putin nemusí být paranoidní

 

Nevyžadovalo to ani tirádu senátora Lindseyho Grahama, ani otevřené sliby předsedkyně Nancy Pelosiové a šéfa Senátu Chucka Schumera „Vítězství nad Ruskem na Ukrajině“, ani cíl „oslabit Rusko“, který propagoval ministr obrany Lloyd Austin uděli prezidentu Putinovi lekci. Není pro něj žádným překvapením, že je na vrcholu seznamu těch, kteří mají být odstraněni „změnou režimu“.

 

To, co vyvolává údiv, je nonšalantní způsob, jakým prominentní američtí političtí představitelé postupují chtě nechtě, zjevně aniž by skutečně chápali hrozící nebezpečí – i když jim tato nebezpečí předkládají vrcholní zpravodajští činitelé jako Hainesová a Burns.

 

Putin si samozřejmě nedělá iluze. Až příliš dobře si uvědomuje, že právě o tom byl americký  převrat  v Kyjevě v roce 2014 (právem označený za „nejkřiklavější převrat v historii“). Tento převrat vyostřil v Kremlu chápání existenční hrozby, jemuž Rusko čelí. Pokud bylo potřeba potvrzení, přišlo – překvapivě – od americké obranné zpravodajské agentury. Ve zprávě DIA o strategii národní bezpečnosti z prosince 2015 prohlásil ředitel DIA, generálporučík Vincent Stewart.

„Kreml je přesvědčen, že USA pokládají základy pro změnu režimu v Rusku, toto přesvědčení dále posílily události na Ukrajině. Moskva považuje USA za kritickou hybnou sílu krize na Ukrajině a věří, že svržení Janukovyče je nejnovějším krokem v dlouhodobě zavedené vzorci snah o změnu režimu řízených USA," uvedl generálporučík Vincent Stewart

 

Takže nemusíte být paranoidní… Paranoia nebo ne, pravděpodobnost, že by mohly být použity jaderné zbraně, pokud Putin „vnímá“, že na Ukrajině prohrává, není něco, co by se mělo brát s takovou nonšalancí. Rozumným tvůrcům politik by bylo dobré doporučit, aby změnili  „Závěr“  spočívající pod těmi předpoklady v osudovém sylogismu popsaném výše, končí komentář na Ray McGovern na VeteransToday.

 

(rp,prvnizpravy.cz,veteranstoday,foto:arch.)