Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA chtějí, aby Srbové viděli bombardování ze širší „perspeltivy“

16. 9. 2019

Odcházející velvyslanec USA v Srbsku Kyle Scott nestoudně vyzval Srby, aby se podívali ze „širší perspektivy“ na bombardování Jugoslávie silami NATO v roce 1999.

Vybombardovaný civilní vlak v Jugoslávii

16. září 2019 - 10:10

 

Řekl to v rozhovoru s novinami Kurir.


„Ani Srbsko ani Spojené státy nemohou vrátit čas. Rok 1999 však můžeme zvážit ze širšího pohledu,“ uvedl.

Podle něj byly vztahy mezi Spojenými státy a Srbskem většinou dobré, až na devadesátá léta.

„Od té doby uplynulo 20 let, je čas postoupit kupředu a zlepšit naše vztahy - pro takový pokrok máme velmi dobrý základ," dodal.

 

Zároveň velvyslanec zdůraznil, že Srbsko a Spojené státy jsou propojeny „silnými historickými a kulturními vazbami“.

 

Letos v březnu NATO označilo bombardování Jugoslávie za nezbytné a legitimní.

 

NATO věří, že zabíjení Srbů a zničení Srbska bylo legitimní a nezbytné!

Václav Havel: Povaha náletů na Jugoslávii je výlučně humanitární!

Srbsko žádá omluvu velvyslance USA, že ochuzený uran je neškodný!

 

Připomeňme, že 24. března 1999 zahájily síly NATO bez rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN operaci na území Jugoslávské federální republiky. V důsledku útoků západního letectva byly zničeny nejen vojenské prostředky, ale také školy a nemocnice. Během útoků, které trvaly 78 dní, bylo zabito více než 2 000 lidí. Po 20 letech tento region nadále pociťuje důsledky agrese ze strany Severoatlantické aliance.

 

K prohlášení velvyslance USA v Srbsku se vyjádřili i ruští politici, protože proti bombardování Jugoslávie se tehdy postavila i Ruská federace.

Nejprve se musíte omluvit!

 

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová ke slovům amerického velvyslance vyzvala Spojené státy, aby se omluvily za bombardování Jugoslávie.

„To je taková logika Scotta. Ve skutečnosti se však státy musí nejprve omluvit těm, kteří byli bombardováni, aby zaplatili náhradu za mrtvé, stejně jako za zraněné a těm, co ztratili zdraví kvůli  nábojům s ochuzeným uranem. A teprve potom vytvořili vlastní a nikoli částečně toxický základ, proto to „pohnout se vpřed“, napsala na Facebooku.

Senátor Sergej Cekov zase řekl, že Scott navrhuje, aby se Srbsko vypořádalo s tragédií, namísto uznání incidentu jako absolutní nespravedlnost ze strany NATO.

„Dvacet let umožňuje zhodnotit, co se stalo. Myslím, že by se odcházející velvyslanec, pokud se řídí vysokými lidskými pocity, měl omluvit za to, co se stalo," uvedl.

Projev cynismu

Jeho kolega Alexej Puškov označil prohlášení amerického velvyslance projevem cynismu, protože Scottova slova lze považovat za prohlášení, že by Srbové měli být za bombardování Spojeným státům vděční.

„Neuvěřitelný cynismus. Nechť Američanům řeknou, aby se „podívali se širší perspektivy“ na japonský útok na Pearl Harbor," napsal Puškov na Twitteru.

 

Onou „širší perspektivou“ patrně myslí Američané následující kroky: V roce 2004 provedli Albánci pogromy v Kosovu, kvůli kterým byli mnozí Srbové nuceni opustit provincii. Rovněž byly zničeny četné památky srbské kultury a historie. Navíc 17. února 2008 kosovsko-albánské struktury v Prištině jednostranně vyhlásily nezávislost na Srbsku. Samostatně prohlášenou republiku neuznává Srbsko, Rusko, Čína, Izrael, Írán, Španělsko, Řecko a řada dalších států (k vlastní hanbě ho uznává Česká republika).

Vedení Srbska pod nátlakem Bruselu a přiblížení k Evropské unii a usnadnění života v kraji, byli srbští občané v roce 2011 nuceni zahájit jednání o normalizaci vztahů s kosovskými Albánci prostřednictvím EU. Dialog je ale momentálně pozastaven, nikoliv však vinou Srbska.

(kou, prvnizpravy.cz, kurir.rs, ria.ru, foto: arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář