Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA a NATO svedou s Ruskem válku v největším cvičení Defender-Europe 20

14. 12. 2019

USA a NATO svedou s Ruskem válku v největším cvičení Defender-Europe 20

 

14.12.2019 Redakce AC24      

 

Příští rok bude přemístěna americká divize do Evropy a otestována v Německu, bude to největší přesun za posledních 25 let. To, co obyvatelstvo musí v případě války očekávat, tím se nikdo nezabývá. (Foto: Flickr)

 

„NATO je v podstatě aliancí svobodných národů, která hájí demokratické zásady proti autoritářským oponentům,“ tvrdí Bradley Bowman z neokonzervativní nadace pro obranu demokracie. 

 

Je také zřejmé, že hodnoty společenství založené na „zásadách demokracie, individuální svobody a právního státu“ by mělo být čistě defenzivní, války s agresí, porušování mezinárodního práva, únosy, mučení a Guantanamo, „cílené zabíjení“ drony a neexistují žádné zvláštní síly, ničení celých měst nebo podpora represivních režimů. Transatlantická obranná aliance se brání v Hindu Kush, na Středním východě nebo v Africe, ale také v kyberprostoru, a nyní také brání vesmír. Ale nepřátelé jsou jasní: Rusko, nyní i Čína, bylo také vzato, tady by NATO mělo jít také do hospodářské války a odrazit čínskou technologii od Huawei. Ti, kdo tak neučiní, budou odříznuti od toku informací z amerických zpravodajských služeb.

 

Článek 5, který byl poprvé použit z důvodu teroristických útoků z 11. září na obranu Spojených států proti Al-Káidě napadením Afghánistánu.

 

Spojené státy také zdaleka nevystoupily z NATO neboť „transatlantické pouto mezi Evropou a Severní Amerikou“ je silné. Nakonec také Donald Trump podepsal společné prohlášení. Podle průzkumu 62 procent občanů USA hodnotí NATO pozitivně. Nakonec je v Evropě rozmístěno 64.000 amerických vojáků, z toho 35.000 pouze v Německu.

 

Zejména se upozorňuje na to, že příští rok americké ozbrojené síly s některými zeměmi NATO využijí program Defender-Europe 20 k provedení „největšího přesunu amerických jednotek do Evropy na cvičení během posledních 25 let“. Velikost je zdůrazňována znovu a znovu, jako by to bylo o konečném návratu k vojenským rozměrům studené války.

 

Oznamuje se účast 20 000 vojáků z USA, tj. divize, a 9 000 vojáků rozmístěných v Evropě. Celkem by mělo být 37 000 vojáků, z toho 8.000 z evropských zemí. S národní gardou, která se podle zprávy ze 4. prosince připojí k 7.000 mužům a ženám, by to mělo být 44.000 vojáků.

 

Vojenský materiál je dodáván ze čtyř amerických států do osmi evropských zemí a poté je dopravován na různé základny nadnárodních asociací. Základny jsou u Antverp (Belgie), Vlissingenu (Nizozemsko), Bremerhavenu a Paldiski (Estonsko).  Další materiál a výzbroj  se použije  z vojenských táborů v Belgii, Německu a Nizozemsku a přepravuje se tisíce kilometrů vlakem a po silnici, což si každý všimne. To vyžaduje použití „desítek tisíc vojáků a civilistů“ v zemích, Bundeswehr hrdě prohlašuje, že Německo je „ústředním logistickým centrem“. Během cvičení v dubnu a květnu 2020 se budou konat další roční cvičení, jako je Sabre Strike 20, Dynamic Front 20 a 5 dalších. Do cvičení by měla být zahrnuta také Gruzie.

 

Cílem amerických jednotek je být připravené „bojovat a vyhrát proti každému téměř stejnému soupeři v běžném konfliktu o vysoké intenzitě, který se odehrává na různých bojištích“. Cvičení jsou v Belgii, Nizozemsku, samozřejmě v Německu jako hlavní základně, v Polsku a v pobaltských a severských zemích. Zapojeno bude celkem 18 států NATO.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář