Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA a jejich spojenci v konečné fázi přípravy útoku na Rusko

5. 2. 2022

USA a jejich spojenci v konečné fázi přípravy útoku na Rusko

Zdálo se, že hrozba eskalace vojenského konfliktu na východní Ukrajině nedávno utichla uprostřed pokusů o nastolení procesu vyjednávání mezi Ruskem a Západem.

Ilustrační foto

5. února 2022 - 09:01

 

Ukrajina a její partneři však zasadili novou ránu, která výrazně zvýšila hrozbu nové vlny nepřátelství.

 

4.ledna YouTube a Facebook zablokovaly všechny informační platformy Luhanské a Doněcké lidové republiky (LPR a DPR).

 

Oficiální kanály Ministerstva informací DLR, oddělení Lidových milicí DPR a LNR, Státní televizní a rozhlasové společnosti LPR a Luhanského informačního centra byly zablokovány.

 

Taková opatření jsou důležitým znakem pročištění informačního pole před nadcházející ofenzivou UAF (Ukrajinská armáda) v Donbasu.

 

Podle rozvědky LPR vstoupila příprava ukrajinských bezpečnostních sil na ofenzivu na Donbasu do závěrečné fáze.

 

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny brzy dorazí do Donbasu, aby posoudil připravenost jednotek k ofenzívě, řekl 4. ledna oficiální představitel Lidových milicí LPR Ivan Filiponěnko.

 

„Podle zpravodajské agentury Lidových milicí dorazí v nejbližší době na místo úkolového uskupení „Sever“ komise ukrajinského generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny v čele s vrchním velitelem generálem Zalužným. Cílem návštěvy je zhodnotit bojovou připravenost vojenských jednotek skupiny Sever k vedení útočných operací,“ řekl Filiponěnko.

 

Většina protitankových raketových systémů Javelin, TOW a NLAW z USA a Velké Británie byla dodána do předních linií Donbasu. Velení UAF nasazuje v prostoru operace společných sil personál vyškolený v používání těchto protitankových raketových systémů zahraniční výroby.

 

Na ukrajinsko-běloruské hranici přitom zůstává napjatá situace. 3. ledna běloruská armáda sestřelila ukrajinský bezpilotní letoun, který se dostal 40 km hluboko na území jejich země.

 

Varovné zprávy z Ukrajiny přišly, jakmile ruský prezident Vladimir Putin přijel do Pekingu na svou první návštěvu Číny od vypuknutí pandemie COVID.

 

Putin během své jednodenní návštěvy vedl jednání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, která se věnovala klíčovým otázkám bilaterální, regionální a globální agendy. Očekává se, že mezi oběma zeměmi bude podepsán solidní balíček asi 15 mezivládních, meziresortních a obchodních dokumentů.

 

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že vztahy mezi Moskvou a Pekingem získaly bezprecedentní charakter.

 

Čínský vůdce hodnotil vztahy s Ruskem pozitivně. Si Ťin-pching zdůraznil, že politická a strategická vzájemná důvěra mezi Moskvou a Pekingem se posiluje a strany podporují snahy o ochranu svých základních zájmů. „Strany zůstávají oddány původním cílům a neúnavně se snaží o udržitelný rozvoj bilaterálních vztahů,“ uzavřel.

 

Zatímco Moskva aktivně posiluje spolupráci s Pekingem, čelí novým výzvám v diplomatickém procesu se Západem.

 

Washington nedávno tvrdil, že Rusko může využít herce k vytvoření falešného videa údajného útoku UAF na Donbasu.

 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na to označil prohlášení za nesmysl.

 

Ministerstvo zahraničí odmítlo poskytnout jakékoli důkazy na podporu takových tvrzení. Mluvčí Edward Price řekl, že informace byly obdrženy od amerických tajných služeb, ale odmítl sdělit podrobnosti. Došel k závěru, že je hloupé zpochybňovat prohlášení ministerstva zahraničí.

 

Všechny informační kampaně, které Západ vede proti DLR/LPR a Rusku, jsou signály, že Spojené státy a jejich spojenci přešli do závěrečné fáze přípravy ozbrojeného útoku na Rusko a Bělorusko.

 

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)