Jdi na obsah Jdi na menu
 


USA, Rusko, Čína začnou velkou hru v roce 2022

1. 1. 2022

USA, Rusko, Čína začnou velkou hru v roce 2022

Alexandr Štorm

24. prosince 2021

 

Dosud ve světovém pořádku nedošlo k žádným dalším posunům. Nedá se říci, že rok 2022 přinese velké změny, mezinárodní události a setkání vůdců. USA se však snaží situaci přizpůsobit svým zájmům, i když ne moc úspěšně.

 

Evropské vydání stránek Duma píše, že se USA už v sedmdesátých letech snažily rozmrazit své vztahy s Čínou, aby izolovaly Sovětský svaz. Nyní je na místě Pekingu Moskva, situace je opačná. Spojené státy se vracejí ke stejnému schématu. Chtějí si zachránit světovou hegemonii, ale jak píše pozorovatel Lyčezar Radev, je to neproveditelné.

 

Spojené státy prakticky ihned reagují na každý vzájemný pohyb Vladimira Putina a Si Ťin-pchinga. Z toho je vidět, že je upevnění svazku pro USA nepříjemné a že pro sebe vidí velké problémy. Dá se čekat, že Washington udělá všechno, aby strategickému partnerství Ruska a Číny zabránil. Podle mnoha mezinárodních pozorovatelů bude prezident USA ochoten dokonce Rusku i ustoupit, aby „přátelství mocností“ zmařil. Znalci jsou přesvědčeni, že Spojeným státům jde o to získat čas.

 

Není vyloučené, že Rusko a Čína budou v roce 2022 společně rozvíjet nové strategické iniciativy. Pravděpodobně dojde k prohloubení hospodářské spolupráce a k vojenským námořním cvičením v celé Východní Asii. Expert nazval případnou invazi na Tchaj-wan chybou, ale není možno vyloučit, že v Jižní Asii dojde ke geopolitickým změnám. Čína a Indie budou rozvíjet obchodní a hospodářské spojenectví. Rusko a Indie budou spolupracovat na obraně.

 

Američané nakonec zmaří plán obnovy tradiční spolupráce. Změna v jimi opuštěném Afghánistánu bude neodvratná. Vietnam postupně rozšíří vojensko-technickou spolupráci s Ruskem. Blízký východ omezí politiku USA a Izrael se bude snažit udržet si získaná území.

 

V Evropě nebude klid, protože USA chtějí rozmístit raketové systémy do členských států NATO.

 

Ukrajina, dříve než dojde k vymyšlenému „vpádu agresívního Ruska“, zničí ekonomiku a bude mrtvá. Přinejmenším vyvolá rozsáhlou krizi nedostatek uhlí a přírodního plynu.

 

Kyjev zarputile neplní minské dohody a Zelenskij a jeho vláda se odmítají jakkoliv zabývat naléhavými problémy země. Ukrajina se v podstatě zabořila do nezodpovědnosti a nesmyslnosti. Přitom za ni velice lobuje EU a EK, která nevidí vlastní problémy, kdy její zásoby přírodního plynu budou ke konci ledna zcela vyčerpány.

 

EU už otevřeně mluví o energetické chudobě, ač je opravdová plynové krize ještě před ní. Evropa při takové bezvýchodnosti ještě vyhrožuje Rusku a uráží jej. Proč?

 

Spojené státy se ocitly ve „strategické pasti“. Soustavné soustřeďování se na Ukrajinu hrozí dalším velkým mezinárodním fiaskem. Směšné jsou dodávky zastaralých zbraní Ukrajině, které nejsou v bojích schopny zastavit ruskou armádu.

 

Spojené státy nedokáží současně odolávat Rusku i Číně. Ukrajina nemůže změnit svoji zeměpisnou polohu a „utéci“ do Ameriky, či alespoň dále od ruských hranic. A pokud bude pokračovat ve stejném duchu přestane jako stát existovat. Aby za ni někdo bojoval a riskoval třetí světovou válku, to se nestane.

 

Rusko potřebuje zónu stability zahrnující Doněck, Lugansk, Záporoží, Cherson a Krym. Analytik Dumy situaci shrnul: „Všechny tyto otázky jsou spíše utopické, a v perspektivě by taková zóna zbavila USA postavení světového četníka, způsobila rozpuštění NATO z důvodu nepotřebnosti, ještě více upevnila status Ruska a Číny na mezinárodní scéně a Indie by měla význam ve světové politice.“

 

Převzato z Pravda.ru

outsidermedia.cz