Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úplná germanizace Čech a Moravy, za předpokladu příznivých vojenskopolitických podmínek, měla být ukončena k 31. prosinci 1945

14. 10. 2022

Úplná germanizace Čech a Moravy, za předpokladu příznivých vojenskopolitických podmínek, měla být ukončena k 31. prosinci 1945

 

Jen úplná porážka fašistické vojenské a státní mašinérie znemožnila uskutečnění připravovaného programu „totální germanizace českého prostoru“ a vyvraždění jeho obyvatel. Nezapomínají, že podle plánu „Služebny říšského komisaře pro upevnění němectví v Čechách a na Moravě“, zřízené po smrti Heydricha v Praze, měla být úplná germanizace Čech a Moravy – za předpokladu příznivých vojensko-politických podmínek, ukončena k 31. prosinci 1945. K 1. lednu 1946 měly být Čechy a Morava jako součást velkoněmecké říše úplně osídleny Němci a samostatný český národ již v té době neměl existovat.

                                                                 

Závěr

Jak jsme si ukázali, byly germanizační plány nacistů logickým pokračováním staré německé imperialistické a militaristické politiky vyjádřené heslem „Drang nach Osten“. Výsledkem jejich obzvláště bezohledného a brutálního uplatňování nacistickým Německem bylo na konci druhé světová války přes 55 milionů mrtvých, miliony zmrzačených, sirotků a vdov na celém světě. Z toho připadá přes 20 milionů obětí na Sovětský svaz. Samotné Československo ztratilo v tomto období 360 000 občanů, kteří zahynuli v koncentračních táborech nebo v protifašistickém odboji. Jen na vyškovském okrese si vyžádala nacistická okupace 580 obětí na životech českých lidí. Za naše osvobození položilo životy přes 140 000 sovětských vojáků, z toho přes 1 000 na území Vyškova.

 

K obětem nacismu je nutno připočítat i téměř 20 000 vystěhovalců, kteří byli přinuceni opustit a odevzdat Němcům své domovy, hospodářství, půdu, dobytek i zařízení a takřka s holýma rukama živořit na přikázaných místech. Byli postiženi existenčně, materielně, i psychicky a byli prvními, kteří zakusili na sobě realizaci první fáze „řešení české otázky“.

 

Jestliže si dnes znovu připomínáme nacistické germanizační plány a jejich nedílnou součást – stěhování českého obyvatelstva a zábor půdy  pro německou kolonizaci, pak to není náhoda.

 

Současné snahy sudetoněmeckého landsmanšaftu o zrušení „Benešových dekretů“, vznášení požadavků na omluvy Němcům za „vyhnání“ a jejich majetkové odškodnění, vyhlašování práva na „starou vlast“ a to za pomoci jejich českých přisluhovačů, to vše jasně směřuje k revizi výsledků druhé světové války a znovu ovládnutí českých zemí. To nesmíme nikdy dopustit!

 

Ztracené domovy, autoři - Ing. Josef Mikš, PhDr. Dagmar Stryjová