Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajinská protiofenzíva vyvolává otázku přežití NATO

4. 7. 2023

Ukrajinská protiofenzíva vyvolává otázku přežití NATO

Zkusme udělat krok zpět od současného řeznictví. Kromě masakru do posledního Ukrajince je třeba mít na paměti, že tento konflikt souvisí především s politickými otázkami.

Ilustrační foto

4. července 2023 - 06:20

 

Bohové trestají smrtelníky plněním jejich přání, stará řecká kletba, nakonec je to jenom těžký život.

 

Západní vůdci sdružení s vládnoucí neokonzervativním komandem ve Washingtonu chtěli vydrancovat Rusko. Jedinou obavou bylo, aby toto špinavé individuum jménem Vladimir Putin nechtělo vrátil zemi páteř a její slabost z 90.let se každým dnem více a více vytrácela. Tváří v tvář této situaci byly možné dvě strategie:

 

Počkejte na spory o nástupnictví, až se V. Poutin stáhne a přilijte olej do ohně. Bylo nutné počkat a tato strategie byla proto zamítnuta.

 

Druhým řešením bylo vyvolat občanské nepokoje, zmocněnci typu Navalnyj neměli v zhroucené zemi žádnou skutečnou podporu, bylo nutné situaci zhatit. Válka na Ukrajině byla dobrým prostředkem pro vytváření ztrát a zejména ekonomických sankcí.

 

Není třeba se vracet k operacím, televize je přenesla, myšlenkou je analyzovat hlavní trendy v práci a pokusit se pochopit důsledky mimo tento konflikt.

 

V dialektice meče a štítu žijeme v době, kdy čemukoli nad zemí hrozí rychlá smrt. Na rozdíl od druhé světové války, kdy tanky a letadla těžily z určité imunity díky své rychlosti a pancéřování, nyní moderní děla a rakety proti nimi stojí jako neprostupná ohnivá opona.

 

Ukrajinská protiofenzíva je toho jasným důkazem. Pouze rakety stále křižují nepřátelské zařízení nebo drony saturačními útoky. Pak se člověk může pokusit útok „nasytit“ pěchotou a tanky, jen je potřeba být připraven zaplatit děsivou cenu za takovou taktiku. I banderovci tam selhávají.

 

Pro nedostatek dostatečných prostředků v dělostřelectvu a letectvu to Ukrajina právě zkusila a výsledek je v souladu s očekáváním. Sami Rusové mají bohaté muniční zásoby, které jim umožňují bombardovat, dokud nebudou obránci pozic zabiti.

 

Opět platí, že postup proti opevnění se zákopy vykopanými silnými mechanickými prostředky, úkryty zakopané hluboko v zemi, také velmi prodražuje materiálové náklady proti taktice bombardování. Zabít „zakopané“ obránce v roce 2023 je ještě obtížnější než v roce 1916 u Verdunu. Viděli jsme to během bitvy o Bachmut, ale je to otázka času a objemu palby.

 

Protiofenziva? Naopak: Ukrajinci odrážejí ruské útoky


Takže ano, jsme zpět v letech 1914-1916, v zákopové válce se zázraky techniky. Nyní je čas napravit některé mylné představy. Historie je cyklická, není lineární, takže návrat ke konfliktům z opotřebování je normální, je to fáze a pravda dneška nemusí být nutně pravdou zítřka. Právě teď po celém světě vojáci a inženýři revidují potřeby, jak najít řešení ze stávajících prostředků, jak vyvinout nové. Z této emulace vzejdou nové vojenské síly, nové zbraně a taktiky a pravda za deset let bude jiná než dnes.

 

Mezitím musíme žít s dnešním světem, zbraňová strategie NATO s přesným úderem v kombinaci s nezranitelnými vektory právě zažila zásadní selhání. Veškerý náš taktický vývoj posledních desetiletí je mrtvý. Jaký je rozdíl mezi Leclerc/Leopardem a AMX 30 oproti Kornetu? Odpověď zní: slabá a zbraň AMX 30 stačí k zabití obráncův zákopu. Hodně se mluvilo o ruské tendenci „vytahovat“„zastaralé“ zbraně ze skladů, ale T55 používaná jako útočná nebo průrazná zbraň střílí granáty stejně dobře jako T90. Zvýšení účinnosti je u T90 malé.

 

NATO a Západ se v technologické doktríně občas nechaly vtáhnout do fata morgány a zapomněly, že čísla se počítají. Válka na Ukrajině odhalí naše ztracené iluze. Naše konflikty proti džihádistům již odhalily určité slabiny. Zabití fanatika v hadrech a sandálech, jehož jediným vybavením byl kalašnikov, stálo několik milionů eur. Na světě je příliš mnoho podivínů na to, aby byla taková cena dostupná.

 

Budeme proto muset přebudovat naše arzenály s pokorou a vážným zpochybňováním našich dogmat a stejně jako při vynálezu Dreadnoughtu každý začíná od nuly.

Od té doby jsou vojenské bilance, na kterých byly aliance založeny, zastaralé. Americké armády jsou poraženy zastaralostí. Námořnictvo, které čelí raketám, čelí stejnému dilematu. Zbývají americké jaderné zbraně, ale dokážeme si stále představit, že USA obětují New York kvůli Varšavě?

Budeme tedy svědky vzestupu několika faktorů:

Jedinou platnou zárukou bezpečnosti se stávají jaderné zbraně namontované na rychlých a účinných raket. Mnoho zemí se jistě tím vybaví a svět bude z tohoto úhlu méně bezpečný než před válkou. Měli jsme na to myslet, než jsme se pustili do tohoto podnikání.

Konvenční aliance budou muset být přebudovány na základě společných sdílených bezpečnostních zájmů. To je rozsudek smrti NATO, pokud to NSA nezachrání s pěknými soubory o rozhodovacích orgánech.

Rozviňme druhou větev: NATO bylo založeno na dvou zárukách: na americkém jaderném deštníku, jehož díry znají všechny země, a na možnosti masivního konvenčního posílení ze strany americké armády.

 

Technologismus zabil námořnictvo a letectvo. Nové PA (třída Ford), torpédoborec (Zumwalt) a letouny (F35) jsou z velké části zastaralé, než vůbec šly do boje. Není třeba mít tak drahé zbraně, aby tvořily hrstku cílů pro rakety. Veškerý americký arzenál je dobrý do odpadu. Francie se svým Rafale je na tom paradoxně lépe se ztrátovým letadlem schopným unést těžký náklad, protože neobětovala stealth. Naše armády budou potřebovat spoustu mužů a platforem, dokud nenajdeme řešení, budeme se muset znovu naučit masovou výrobu.

Především neúspěch ukrajinské ofenzívy je známkou selhání doktríny NATO, vojáci angažovaní v západní formaci neměli výhodu nad Rusy. Zpravodajské prostředky nedokázaly najít nedostatky v ruské obraně. Proč tedy tolik investic? Takže analytici NSA nebo Pentagonu mohou špehovat v koupelnách? Satelity selhaly a s ním jeden z hlavních argumentů USA. Proč tedy zůstat v NATO?

Je zřejmé, že aliance má pro USA příliš mnoho výhod a oni udělají vše pro udržení nyní nevýhodného paktu. Ať na nich Evropa zůstane závislá proti iluzorní garanci bezpečnosti. Současná sebevražda Evropy v aféře sankcí ukazuje, že tato varianta zůstává reálná a NSA je dnes nejlepším strategickým aktivem této aliance až do okamžiku, kdy dojde k očistě našich elit.

Válka na Ukrajině zrodí nový svět, nebude lepší, ani méně bezpečný, ba naopak, a tak nastal čas se nad tím zamyslet, abychom jej vybudovali co nejlépe. Pokud neuspějeme, budeme mít nevýhody přestavby s hašteřením středních mocností a ty převáží důsledky zločinů neokonzervativců.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.