Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajinská armáda v donbaském kotli. Podlehne nadcházejícímu ruskému útoku?

13. 4. 2022

Ukrajinská armáda v donbaském kotli. Podlehne nadcházejícímu  ruskému útoku?

 

Jednotky ukrajinské armády, celkově  asi o síle 50-90 tisíc mužů, operující na Donbasu, již v současnosti trpí slabým  zásobováním střelivem i proviantu. Ruský nápor bude zřejmě silný. Pokud se Ukrajinci nevzdají, dojde ke krvavým bitvám. Rusové v nich budou mít zdrcující převahu v tancích i  letadlech, navýšenou značným raketovým potencionálem i novými ruskými zbraněmi.

 

Původní kádr donbaské ukrajinské armády má „zkušenosti“ z několikaletých bojů s jednotkami milice doněcké i luhanské.  Ostřelování civilních cílů na Donbasu s mnohými oběťmi z řad  místního obyvatelstva, patřilo k  výrazně negativním stránkám „ukropů“. Z odhadovaných 16 tisíc zmařených životů civilisté tvořili zřejmě většinu.

 

Ruské donbaské armádě nyní již velí generál Alexandr Dvornikov, který získal bojové zkušenosti v Sýrii, kde úspěšně velel tamnímu ruskému vojenskému uskupení, nepočetnému, ale velmi úspěšnému. Jeho taktika bombardování a ničení skladů mezinárodních neziskovek, které pod rouškou humanitární pomoci pomáhaly islámským teroristům, vedla postupně k porážce jednotlivých band.

Na nedávné tiskové konferenci  generálního štábu DLR v Doněcku velitel místní domobrany oznámil zajímavé podrobnosti. Na této tiskovce poprvé oficiálně zaznělo, že ruská armáda porazí ukrajinské vojáky v kotli na Donbasu, pokud se nevzdají. Ukrajina tak ztratí své nejvýznamnější vojenské uskupení.

J. Skalský