Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajina požaduje po Německu vyplacení škod z 2. světové války

7. 12. 2021

Ukrajina požaduje po Německu vyplacení škod z 2. světové války

29. listopadu 2021 12:56

© REUTERS / Valentyn Ogirenko

 

Vysoce postavený ukrajinský diplomat v Berlíně požadoval, že musí Německo zaplatit za to, co popisuje jako krádež neocenitelného dědictví země nacisty během 2. světové války, tak jako za následné obchody s kulturními uměleckými předměty.

 

V otevřeném dopise zveřejněném v pondělí Andrey Melnik, velvyslanec východoevropské země, uvedl, že se odmítl zúčastnit koncertu u příležitosti repatriace archivu Johanna Sebastiana Bacha podle podmínek dohody uzavřené před pouhými dvěma desetiletími.

 

V prohlášení zmocněnec tvrdil, že Kyjevu stále dluží kompenzaci „za obrovské ztráty na kulturním dědictví během nacistické okupace a také z hlediska podpory [Ukrajiny] na její cestě ke členství v EU“.

 

Mělník si také stěžoval, že Německo ignorovalo návrh jeho země vytvořit „Kompenzační fond za válečné ztráty“, který by pomáhal ukrajinským muzeím nakupovat umění z celého světa, a poukázal na to, že Ukrajina byla okupací zcela zničena a byla připravena o většinu svého kulturní dědictví.

 

Bachův archiv se skládá z přibližně 5 000 rukopisů, které patřily světoznámému skladateli a jeho rodině a které Sověti odvezli z Německa po válce. Dokumenty byly po desetiletí po konfliktu považovány za ztracené, než byly v roce 1999 po desetiletí trvajícím pátrání objeveny na Ukrajině. Tento neocenitelný archiv darovala Ukrajina Německu zdarma v roce 2001. Melnik vznesl řadu veřejných žádostí Německa s odkazem na minulou invazi země do východní Evropy. V březnu prohlásil, že je „morální povinností“ Německa zajistit návrat Krymu kvůli předchozí okupaci území Berlínem v době, kdy byl součástí ruského Sovětského svazu. V říjnu požádal Německo o pomoc se začleněním Ukrajiny do NATO a EU a tvrdil, že „naše obrovské oběti jsou v německé politice a společnosti nadále ignorovány“.

 

Minulý měsíc chválil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutí nizozemského soudu, že pokladnice zlatých artefaktů z Krymu by měla být předána Kyjevu a nikoli restaurována do jejich domova v muzeu na poloostrově. Sbírka nazvaná „Krymské poklady“ byla zapůjčena v Amsterdamu během reabsorpce území do Ruska v roce 2014.

 

Z angličtiny přeložil: VKK