Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajina pod těžkou palbou. Rusové útočí z moře a patrně i z Běloruska

16. 12. 2022

Ukrajina pod těžkou palbou. Rusové útočí z moře a patrně i z Běloruska

Jiří Šumný

 

Ukrajinci se ukrývají před ruským ostřelováním ve sklepech a krytech. Často jsou ale odstřiženi od proudu.

8:02

aktualizováno • 11:46, 16.12.2022

Téměř po celé Ukrajině se ráno rozezněly poplašné sirény. Podle zpravodajského webu Ukrajinska pravda bylo na Ukrajinu vystřeleno 72 raket. Cílem útoků znovu byla energetická infrastruktura země.

Článek

Ukrajina v pátek čelila dalšímu raketovému útoku. Podle serveru Ukrajinska pravda Rusové vystřelili na ukrajinské území odhadem 72 raketových střel. Útok mířil téměř na celé území republiky s výjimkou nejzápadnějšího cípu.

Rusové se znovu soustředili na ničení energetické infrastruktury země.

V důsledku ostřelování nefunguje v celé Kirovohradské oblasti elektřina. V Poltavské oblasti je bez elektřiny několik měst, včetně samotné Poltavy. Město Kremenčuk je pak odstřiženo od elektřiny i od dodávek tepla.

Podobně je na tom i Charkov. Šéf správy Charkovského oblasti Oleh Syněhubov informoval, že byla zasažena zařízení kritické infrastruktury v okrese Čuhujiv. V důsledku toho jsou možné výpadky proudu.

Problémům s poškozenou infrastrukturou čelí i Kyjev. V hlavní městě vypadává proud a plně nefungují dodávky vody. „Specialisté pracují na stabilizaci systému. Pro každý případ si připravte zásoby pitné a technické vody,“ požádal na svém účtu na kanále Telegram starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-na-ukrajinu-miri-sedesat-strel-sireny-zneji-skoro-po-cele-zemi-221480#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz