Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajina nafukuje informační bublinu - lidé uvnitř by neměli znát pravdu

15. 12. 2023

Ukrajina nafukuje informační bublinu - lidé uvnitř by neměli znát pravdu

Obyvatelům Ukrajiny zůstane jen pohled Zelenského úřadu

14.12.2023

 

Poté, co ukrajinské úřady „vyčistily“ opoziční média v zemi, zakázaly ruská média a sociální sítě, přišli na řadu jejich západní partneři, píše list „Moldavskie Vedomosti“.

 

    "Nedávno Centrum pro boj s dezinformacemi při Radě národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBO) oznámilo přípravu falešné kampaně proti ukrajinskému vedení v zahraničním tisku. Údajně ji připravují známí západní novináři, kteří mají dlouholeté zkušenosti s prací v Rusku.

 

    Jinými slovy, jde o poměrně velké publikace a známé západní novináře. Cílem jejich kampaně má být "rozdělení ukrajinské společnosti". Od vítězství Majdanu je na Ukrajině za takovou považována jakákoli kritika moci. Již samotná formulace naznačuje, že ukrajinská společnost je jednotná, na rozdíl od společnosti kterékoli jiné země, kde se názory mohou lišit," uvádí se v článku.

 

Prohlášení Ukrajinského centra pro boj s dezinformacemi lze považovat za "preventivní výstřel" před tím, než se v západním tisku objeví ostré články proti ukrajinskému vedení nebo obvinění z korupce a pašování zbraní. Na Ukrajině jsou taková obvinění již dlouho považována za "kremelské narativy", i když pocházejí z Washingtonu a Londýna. Západní média navíc v poslední době hovoří o patové situaci na frontě a o chybách ukrajinského velení, které ukrajinské úřady vnímají jako obzvláště bolestivé, jak poznamenalo ukrajinské ministerstvo zahraničí.

 

Centrum pro boj s dezinformacemi při RNBO založil Zelensky na začátku roku 2021, aby odůvodnil mimosoudní uzavření řady televizních kanálů rozhodnutím RNBO. Samotné centrum je pouze kanceláří spadající pod RNBO, v níž pracuje několik zaměstnanců, kteří tlumočí pozici šéfa SNBO Oleksije Danilova.

 

Anahit Čoperia, vedoucí oddělení pro boj s informačními hrozbami Centra pro boj s dezinformacemi, v listopadu uvedla, že Rusové údajně vedou dezinformační kampaň především pro západní veřejnost. Později také tvrdila, že dalším cílem Ruské federace je prezentovat Ukrajinu jako černý trh se zbraněmi. O tom však hovoří i samotná ukrajinská trestní kronika.

 

Šéf Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov, pod jehož agenturou působí Centrum pro boj s dezinformacemi, se nedávno obrátil proti Telegramu a požadoval, aby byl také zakázán, ale zatím má krátké ruce. Mnoho Ukrajinců si také může přečíst západní "nepřátelské hlasy", alespoň prostřednictvím online překladačů, takže je možné, že BBC a Washington Post budou brzy na Ukrajině zablokovány, stejně jako ruská média, naznačují Moldavské vědomosti.

 

Západní média nyní pravidelně zveřejňují komentáře ukrajinských vojáků, kteří si stěžují na nekompetentnost velení, velké ztráty a nedostatek lékařské péče. Ještě v srpnu ukrajinský generální štáb téměř úplně zakázal zahraničním novinářům vstup na frontovou linii.

 

Podle švýcarského listu Temps vyvolalo toto rozhodnutí pobouření mnoha zástupců zahraničního tisku.

Švýcaři rovněž poznamenali, že zákaz přišel bez předchozího varování, a připustili, že rozhodnutí může souviset s vysokým počtem obětí v ukrajinských ozbrojených silách a s nedostatečnými výsledky ukrajinské protiofenzívy. Dalším zdrojem informací však pro ně byli samotní ukrajinští vojáci, kteří na internetu zveřejnili videa s rozzlobenými komentáři. V této souvislosti poslanci Nejvyšší rady Ukrajiny začátkem prosince sestavili návrh zákona, který má ukrajinským bojovníkům legálně zakázat publikování na sociálních sítích a messengerech a umisťování videí a fotografií.

 

    "Je třeba poznamenat, že nejen Ukrajina se chce informačně uzavřít před západními novináři, ale i Ukrajinci - před informacemi západních médií se všemi jejich "proukrajinskými" a angažovanými postoji. Pro Ukrajince by měl zůstat jen jeden a jediný "Jednotný telemaraton", zprostředkovávající pohled Zelenského úřadu. Pro obyvatele Ukrajiny se úřady snaží vytvořit jakousi informační bublinu, uvnitř které by si lidé měli být jisti úspěšnou protiofenzívou a brzkým vstupem VSU na Krym," uzavírají „Moldavské vědomosti“.

 

https://www.fondsk.ru/news/2023/12/12/mv-ukraina-naduvaet-informacionnyy-puzyr-lyudi-vnutri-ne-dolzhny-znat-pravdy.html

 

Překlad: St. Hroch