Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajina na hranicích s Běloruskem zlikvidovala mosty a zaminovala silnice

10. 10. 2022

Ukrajina na hranicích s Běloruskem zlikvidovala mosty a zaminovala silnice

Úsilí ukrajinské strany je zaměřeno na krytí státní hranice s Běloruskem, za tímto účelem byly kompletně zaminovány silniční a železniční hraniční komunikace. Oznámil to v neděli předseda Výboru státních hranic (GBK) Běloruska Anatolij Lappo.

Ilustrační foto

10. října 2022 - 09:01

 

„Snahy ukrajinské strany se soustředí na vybudování krytí státní hranice. K dnešnímu dni byly téměř všechny hraniční mosty vyhozeny do povětří, silniční a železniční hraniční cesty jsou zcela zaminovány,“ řekl Lappo na TV kanále STV.

 

Poznamenal také, že ukrajinské bezpečnostní síly dokonce na silnice umístily protitankové miny ve třech řadách. Podle šéfa GPK z ukrajinské strany „na hranici nepřichází pohraničníci, ale územní obrana“.

 

„Zažíváme tlak na nás, míří na naše pohraničníky, někdy střílí do vzduchu, probíhá neustálý letecký průzkum,"  řekl šéf GPK.

 

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko začátkem října upozornil na skutečnost, že Ukrajina se obává možnosti vstupu jeho země do bojů, ale sama přesunula na hranici Běloruska skupinu až 15 tisíc vojáků.

 

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)