Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajina - Při oslavách třicátého výročí vzniku státu uviděli svůj hlavní problém

2. 9. 2021

Ukrajina - Při oslavách třicátého výročí vzniku státu

uviděli svůj hlavní problém

Nikolaj Gricaj

25. 8. 2021

30. výročí ukrajinské nezávislosti se vyznačovalo vyvrcholením – nikoli ukrajinského průmyslu nebo zdravého rozumu, ale naopak neobvyklého sebeklamu a jásotu na pozadí ekonomického krachu. V zemi, kde čekají na další tranši úvěrů od MMF jako penzisti na svůj vytoužený důchod, se opájeli vlastní velikostí a mocí. A všechny kritiky, včetně uznávaných politiků a ekonomů, vyzvali, aby přestali kňučet. Takto to například udělal „politický expert“ Taras Zagorodnyj, který zveřejnil příspěvek ve svém sloupku ukrajinského deníku Glavred.

„Stát přetrval“, píše autor, a myslí tím samozřejmě všemu navzdory. Dlouhá stať je zjevně spojena nikoli jen s výročím získání nezávislosti, ale má sloužit i jako odpověď těm ukrajinským jedincům, kteří nejenom že vidí reálný stav věci, ale dokonce o něm otevřeně hovoří. Myšlen je článek exministra hospodářství Viktora Suslova v témže Glavredu, který na základě suchých a nezpochybnitelných faktů označil třicetiletí existence Ukrajiny za zmařené roky.

Zagorodnyj, představitel nejmladšího majdanského pokolení, samozřejmě se „starou gardou“ bývalých státních úředníků nesouhlasí. Jediné, co je Zagorodnyj ochoten připustit jako nedostatek současné Ukrajiny, je komplex méněcennosti. Zdůvodnění, kdo a co je příčinou tohoto nedostatku a spouštěčem negativních jevů v psychice Ukrajinců, kteří „trpí“ méněcenností, však chybí.

Zagorodnyj je ve skutečnosti omámený svátkem, poukazuje na to, že Kyjevu se podařilo nekrvavě vystoupit ze Sovětského svazu a až do roku 2014 vydržet bez válek a násilí. Dokonce i v krvavém roce 2014, kdy začal občanský konflikt na východě Ukrajiny, vidí Zagorodnyj více „pozitiv“ a „plusů“, než mínusů. Podle jeho názoru právě v té době došlo ke „konsolidaci“ národa jako komunity, a to nezávisle na pohlaví, rase, víře, vyznání a jazyce.

Je to neskutečná slepota! Země je ve své současné podobě držena na bodácích nacionalistů a zastrašována extrémistickými organizacemi, jejichž kořeny už prorůstají do nejvyšších pater moci. Stát je zaprodán západním korporacím (doslova i v přeneseném slova smyslu) a všechny cíle a důvody proč existovat jako stát se zvrhly v jedinou ideu – stát se „kostí v krku“ Ruska. Takže zatím ten svátek není žádná sláva – Moskva jim ho „osladila“ už v roce 2014.

Bez ohledu na všechny úspěchy a nějaké to kňučení, máme takovou mentalitu, že vláda se spojuje s okupačními úřady s mentalitou „přežívání“, nikoli „rozvoje“, shrnul závěry svého „výzkumu“ ukrajinský expert.

Obecně to funguje jako vždycky: Prozápadní vedení je dobré, ale lid je špatný. Nic jiného se v den oblbování vědomí všech „svidomých“ nedá očekávat.

Převzato z Politobzor.net

outsidermedia.cz