Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajina - Chceme reparace za Donbas! Rusko - Vy jste ho rozsekali!!

3. 11. 2019

Ukrajina - Chceme reparace za Donbas! Rusko - Vy jste ho rozsekali!!

 

Po skončení konfliktu v Donbasu by Rusko mělo zaplatit Kyjevu „reparace“, aby obnovilo region, uvedl ukrajinský ministr infrastruktury Vladislav Kriklij ve vysílání televize „1 + 1“.

Ilustrační foto

2. listopadu 2019 - 06:20

 

„Pokud jde o to, zda Ukrajinci za to zaplatí, za nekontrolované území, pak samozřejmě ne. To je a priori nemožné. Nejprve nám vraťte území, pak agresorská země zaplatí odškodnění, a pak si promluvíme o tom, jak budeme investovat a obnovovat tento region,“ řekl.


Podle jeho názoru je zatím úkolem „zajistit komunikaci s těmi občany, kteří věří v úspěch Ukrajiny“.

 

„Za tímto účelem vybavujeme kontrolní stanoviště, musíme vytvořit více služeb a tento problém se netýká pouze východně od Ukrajiny,“ řekl Kriklij a dodal, že mluví o kontrolním bodě na hranici s Krymem. Podle ministra mají orgány Kyjeva v úmyslu obnovit pouze část Donbasu, kterou ovládají, a plánují k tomu přilákat investory.

 

Odpověď Ruska byla očekávaná, stejně jako ostře odmítavá.

„Smutný populismus kvůli zisku: nároky na Rusko, aby zaplatilo jakoukoli kompenzaci v Donbasu, jsou slepou uličkou pro vyřešení vztahů mezi našimi zeměmi. Ukrajina sama rozbila infrastrukturu Donbasu na padrť, po stovkách likvidovala civilisty a nyní musí za tuto občanskou válku platit třetí strana. Rusko?" ohradil se ruský poslanec Ruskan Balbek.

"Ministr možná přemýšlí o své kapse, a nikoli o dobrém stavu státu, protože by bylo prospěšné pro Ukrajinu ukončit tento bratrovražedný konflikt a zahájit jednání přímo se stranou konfliktu - vůdci samozvaných republik," dodal poslanec.

Poznamenal, že navzdory obvinění, že Rusko je agresorem, nejsou diplomatické vztahy s Ruskou federací přerušeny a spolupráce pokračuje a nikdo nemůže Ukrajinu donutit k provádění dohod z Minsku.

 

„Reparace na obnovení Donbasu by měli platit ti, kdo ho zničili. Nechť je ministr infrastruktury Ukrajiny získá z Porošenka, Turčynova, Jaceňuka a dalších autorů ATO (vojenské operace v Donbasu). Pak přesně nalezne adresáty,“ napsal suše ruský senátor Alexej Puškov na Twitteru.

 

Ukrajinské úřady opakovaně obviňovaly Rusko ze zasahování do vnitřních záležitostí a oficiálně jej označily za „agresivní zemi“. Moskva odmítá všechna obvinění a zdůrazňuje, že není stranou konfliktu uvnitř Ukrajiny a má zájem o překonání politické a hospodářské krize v Kyjevě.

 

A není od věci připomenout, že to byl Kyjev, který v roce 2014 vrhnul armádu a ozbrojené bandy nacionalistů proti dvěma autonomním oblastem, které nechtěly uznat převrat na Ukrajině a podřídit se zákazu mluvit rusky. A že vina za 13 tisíc mrtvých, z toho tisíců civilistů, leží zcela a jednoznačně na pomajdanovských vládách Ukrajiny.

 

(kou, prvnizpravy.cz, 1plus1.ua, ri

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář