Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uhnilé pilíře demokracie, aneb Obyčejný fašismus… Marek Řezanka

26. 10. 2021

Uhnilé pilíře demokracie, aneb Obyčejný fašismus…

Marek Řezanka 

Chci se zde tvrdě vymezit vůči atmosféře, která neprospívá ani diskusi, ani dialogu, ale která pouze rozdmýchává nenávist a snaží se určitou část společnosti zadupat, vzít jí práva na svobodný názor, dehonestovat ji a zesměšnit.

 Přesně taková atmosféra tu trvá roky – a je živena jak určitou částí politického, tak mediálního spektra.

 Protizemanovská nenávist nyní v těchto kruzích graduje a překračuje všechny mantinely morálních zábran a etických kodexů.

 V minulosti jsme byli svědky zcizení a zničení prezidentské standarty, urážení lidí, kteří volili Miloše Zemana prezidentem republiky či snahy poškodit Miloše Zemana ve volbách tou nejnechutnější pomluvou o jeho zdravotním stavu.

 Co jenom jsme slyšeli výzvy k boji proti nenávisti na Internetu? Většinou od těch, kdo sami publikují o svých názorových odpůrcích ty nejohavnější a nejodpornější texty.

 Byla to třicátá léta, kdy se největší „stoka“ ve společnosti zaměřila na Karla Čapka – a psala mu vulgární vzkazy a výhružky smrtí. 

 Vybral jsem jedenáct zvláště nechutných výroků, které během prezidentského mandátu Miloše Zemana na jeho hlavu zazněly, a to od politiků, novinářů včetně šéfredaktora či z tzv. kulturní scény:

Martin Straka (primář, TOP09, Plzeňský kraj): „No jo no, o poch*ané mrtvole není co psát, tak hájí jinou bezpáteřní kurvu“.

Džamila Stehlíková (bývalá ministryně Topolánkovy vlády): „Pohřbili jsme Zemanovu éru. Za pár dnů parlament aktivuje čl. 66 a odvolá prezidenta bez ohledu na to, kdy proběhne vytažení ze zásuvky.

Zdeněk Šarapatka (člen Rady České televize v letech 2015-2021, komentátor Fora24): „Smrt je popleta: dobří odcházejí...“ (Reakce na smrt J. Kubery s jasným vzkazem, že přál smrt M. Zemanovi.)

Martin Lang (v době zveřejnění svého výroku radní v Jesenici u Prahy za ODS): Debilní senilní bolševik Zeman se rozhodl zákon podepsat a je třeba ho zabít též. Ideálně takovou zrůdu podřezat, jako přestárlou svini a nechat vykrvit a poté spálit.

Mirek Topolánek (bývalý předseda vlády za ODS, známý svým příklonem k nacistickým heslům, např.: „Es kommt der Tag“): „Miloši, pohrdáš lidmi a vytíráš si s nimi prdel. Nikdy jsi nebyl demokrat, jsi jen ubožák a sráč.

Daniel Přibáň (novinář, spolupracovník České televize): Na adresu M. Zemana mj. napsal: Je to mstivý psychopat, který nikdy nepromarní příležitost ublížit této zemi. Neodstoupí, nezbavíme se ho, dokud tady bude. Nikdy se nepustí moci, kterou získal.

Bohumil Pečinka (politický komentátor, držitel ceny F. Peroutky z roku 1999): „Miloš Zeman byl v průběhu své politické kariéry různý – geniální, vtipný, nesnesitelný, brutální. Nikdy však nebyl sráč. Je jím až nyní.

Petr Kamberský (novinář): Na adresu M. Zemana mj. napsal: Ani na dovolené si člověk neodpočine: prase, prase, prase. Gratuluji panu Pleslovi, Kolářovi a Zahradilovi!

Dalibor Balšínek (novinář, šéfredaktor): „Miloš Zeman je odporná mstivá svině a není to poprvé. A vím, o čem mluvím.

Pavel Novotný (bulvární novinář, starosta Řeporyjí): Na adresu M. Zemana mj. napsal: „Nám vládne takovej čůrák, že se za něj stydím před svýma dětma. Každej rok vyvěšuju tibetskou vlajku a vysvětluju dětem, proč tu tibetskou vlajku vyvěšujeme. A ten zmrd jede a uzná celistvost Číny.

Jan Hřebejk: Na adresu M. Zemana mj. napsal: Smradlavý, nechutný a prolhaný píčus, o kterého bych si neopřel kolo.

 Pavel Liška, Tomáš Matonoha, Josef Polášek a Marek Daniel nazpívali protizemanovský song, v němž mimo jiné stojí: „My jsme Zemani, jedna zemina, Zemanské hory, to je pi*ovina".

  Toto jsou projevy ryzího nenávistného fašismu. Toto není kritika, toto je vulgární hnůj. Je to projev velice nemocné společnosti, respektive jejích institucí, na nichž má stát demokratické zřízení. To je ale na kapačkách a v kómatu.

 Nejhorší je, že se proti výše popsanému stavu většina národa nedokáže adekvátně vzbouřit – a dát najevo, že tudy se ubírat nehodlá. Neboť po hnědé či černé dojde k jedinému: K válce.

 

Hyeny a vrazi

 

Vždy zle je, když se podaří,

že všechna diskuse schází.

Život nám určí hrobaři,

hloubí dna jam pro dotazy.

Vztahy se docela kazí.

Z pisálků jsou hned vojáci,

bílá se v černou obrací.

Kdekdo se úslužně plazí.

Médii zvaní dobráci

hyeny jsou jen – a vrazi.

 

Čistky nám obzor prozáří:

Lhaní a zlámané vazy.

Oběti vlečou k oltáři:

Od krve jsou – jinak nazí.

Extázi společnost razí:

Za zradu žije z dotací,

z kocoviny se pozvrací.

Sadismus strach doprovází:

Jak mnozí přijdou o práci,

hyeny jsou jen – a vrazi.

 

Lidskost se promptně vypaří:

Tvrdá pěst měkkou tvář srazí.

O právu kážou zbrojaři,

svoboda je pouhou frází.

Teče kal, není-li hrází.

Národ vždy krutě doplácí,

když nosí hlavu v oblacích.

Ze zášti prťavých mrazí.

Ti, kteří trápí domácí,

hyeny jsou jen – a vrazi.

 

Bída se šíří – rozvrací

Rodinu silnou blokací.

Lid čeká na rozkazy:

Od koho? Od korporací:

Hyeny jsou tam – a vrazi…

 

Zde je báseň namluvena: muamarek.cz/files/mp3/hyeny-a-vrazi.mp3.