Jdi na obsah Jdi na menu
 


Údajný záznam rozhovoru mezi Berlínem a Varšavou k případu Navalnyj

5. 9. 2020

Údajný záznam rozhovoru mezi Berlínem a Varšavou k případu Navalnyj

 

<< VIDEO >>Státní běloruská média zveřejnila záznam jednání z Berlína a Varšavy zachycených Minskem o situaci s Alexejem Navalným.

Z TV vysílání

5. září 2020 - 04:20

 

RIA Novosti zveřejnila přepis tohoto dialogu:

 

- Dobrý den, dobré odpoledne, Nicku. Jak se máte?

 

- Všechno se zdá být podle plánu. Materiály na Navalny jsou připraveny. Bude převeden do kanceláře kancléře. Čekáme na její prohlášení.

 

- Je otrava potvrzena přesně?

 

„Podívej, Miku, v tomto případě to není tak důležité. Probíhá válka. A během války jsou všechny možné metody dobré.

 

- Souhlasím. Je nutné odradit Putina od toho, aby strčil nos do běloruských záležitostí. Nejúčinnějším způsobem je utopit ho v problémech Ruska a je jich mnoho. Navíc v blízké budoucnosti budou mít volby, den voleb v regionech Ruska.

 

- To je to, co děláme. Jak se máš v Bělorusku?

 

- Upřímně řečeno, ne tak docela. Ukázalo se, že prezident Lukašenko byl tvrdým oříškem. Jsou profesionální a organizovaní. Je jasné, že Rusko je podporuje. Úředníci a armáda jsou loajální k prezidentovi. Zatímco pracujeme. Zbytek na schůzce, ne telefonicky.

 

- Ano, rozumím. Uvidíme se tedy, ahoj.

 

Lukašenko: Tvrzení, že Navalného otrávili bylo zfalšováno!

 

Ruská média se k velmi neobvyklému zápisu zatím staví velmi opatrně a v tisku zazněla i možnost, že se může jednat o fabulci, kdy se chtěl Lukašenko zalíbit svému jedinému spojenci. Pokud by se však potvrdila jeho pravost (včetně identifikace osob v rozhovoru), bylo by to potvrzením slov Alexandra Lukašenka, že otrava Alexeje Navalného byla „zfalšována“ a má politický základ.

 

Německá vláda předtím uvedla, že blogger byl údajně otráven nervovým činidlem ze skupiny Novičok. Poté vedoucí evropské diplomacie Josep Borrell uvedl, že Evropská unie si vyhrazuje právo ukládat sankce.

 

Tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov zároveň připomněl, že ruští experti také zkontrolovali různé verze, ale v těle bloggera nebyly nalezeny žádné toxické látky. Ruské ministerstvo zahraničí označilo spěch, s nímž tuto teorii přijaly Spojené státy a Evropská unie, za podezřelý. Diplomaté připustili, že prohlášení o otravě mělo ospravedlnit některá dříve připravená „odvetná opatření“.

 

Vědec Leonid Rink, který se podílel na vývoji Novičoku,řekl, že příznaky Navalného jsou zcela odlišné od těch, které se vyskytují při otravě touto bojovou látkou, dodala RIA Novosti.

 

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář