Jdi na obsah Jdi na menu
 


U Španělska kotví desítky tankerů s LNG, neboť všechny terminály jsou zcela zahlcené a naprosto nestíhají

18. 10. 2022

U Španělska kotví desítky tankerů s LNG, neboť všechny terminály jsou zcela zahlcené a naprosto nestíhají

18. 10. 2022

ze sítí:

Pamatujete na to, když jsem před pár měsíci psal o tom, že není možné uspokojit evropskou spotřebu plynu tankery s LNG, neboť to přepravní kapacita tankerů nebude schopná zajistit a „odborník na všechno“ Jan Cemper mě poučoval, že neumím počítat?

Odpověděl jsem mu, že opomněl zohlednit naprosto nedostatečný počet terminálů, jež nebudou schopny importovaný plyn odbavit.

A voila – je to tady. U Španělska kotví desítky tankerů s LNG, neboť všechny terminály jsou zcela zahlcené a naprosto nestíhají.

A k tomu si EU probudila a zjistila, že ze Španělska nevedou do zbytku Evropy dostatečné transportní kapacity, a tak začala uvažovat o stavbě nového plynovodu. Ve vztahu k rychlosti reakce soudruhů v Bruselu nemohu nevzpomenout na legendární výrok z filmu Marečku, podejte mi pero – Plha se hlásí!

Mimochodem v Německu není terminál ani jeden, v Polsku jeden jediný s malou kapacitou určený pouze pro potřeby Polska.

Představa, že naší vládou opakovaně proklamovaná zakoupená kapacita v terminálu v nizozemském Eemshavenu, dokáže za této situace pokrýt spotřebu ČR, pak působí až dětinsky naivně. Kdyby to padlo v pořadu Agáta Jaromíra Soukupa, tak bych to ještě pochopil, ovšem na oficiální tiskové konferenci naší vlády působí toto sdělení coby spása pro nadcházející zimu poněkud trapně.

O tom, že kapacita terminálů nebude stačit, mluvíme s Ivanem Noveským a Vláďou Štěpánem už asi půl roku. A EU najednou objeví Ameriku.

Aneb „dezinformátoři“ zase měli jednou pravdu a avizovali skutečný stav věcí o několik měsíců dříve, než se desítky tankerů zasekly u španělských břehů.

Jinými slovy jediní skuteční dezinformátoři v této zemi sedí v naší vládě a v našich médiích.

Čím dál tím víc lidí si tuto skutečnost začíná uvědomovat přidává se na naši stranu.

Čím dál tím víc lidí začíná být PRO!


Hlavní poradce předsedy vlády Petra Fialy pro energetiku nám s vážnou tváří oznámil, že při poskytnutí podpory s vysokými cenami energií se “na průmysl zapomnělo” a že “s pomocí budeme muset počkat na EU”.

Kdyby se nejednalo o tak vážnou věc ovlivňující životy milionů našich spoluobčanů, tak bych se stupiditě tohoto výroku asi několik minut ze srdce smál.

Vláda, která “zapomene na průmysl”, by ve standardně fungující demokracii musela na minutu skončit. Fakt jsem zvědav, jak dlouho jim ještě lidé budou naskakovat na jejich univerzální výmluvu “za všechno může Putin a kdokoliv nás kritizuje, tak je jeho pátou kolonou”.

Počítám, že to bude trvat do doby, než ten průmysl začne ve velkém krachovat a naši občané budou hromadně přicházet o práci a propadat se do naprosté bídy.

A pokud se bude s pomocí čekat na EU, pak je zcela jisté, že se jí průmysl nedočká a že k těm krachům skutečně dojde.

Pak možná i naši kritici pochopí, že nám nešlo o Putina, ale o jejich práci.

Čim dřív na to přijdou, tím líp pro naši zem.

P.S. Těch 150.000 demonstrantů ve Francii, to jsou taky proruské síly, nebo lidé, kteří chtějí to samé, co my? Tedy důstojný život v míru. Co myslíte?

pokec24.cz