Jdi na obsah Jdi na menu
 


TVE - Stále více Španělů se kvůli pandemii ocitá v hladových frontách

21. 10. 2020

TVE - Stále více Španělů se kvůli pandemii ocitá v hladových frontách

 

Ve Španělsku je podle TVE stále více lidí nuceno žádat o pomoc ve formě jídla a dostat se do takzvaných „hladových front“.

"Hladové fronty" ve Španělsku

20. října 2020 - 11:04

 

Podle organizací na pomoc populaci bude stav nouze v sociální oblasti Španělska trvat mnohem déle než v oblasti veřejného zdraví.

 

Nyní vidíte takzvané „hladové fronty“, uvedla v reportáži televize TVE. Pokaždé je stále více lidí, kteří jsou nuceni požádat o pomoc ve formě jídla. A je stále více okresů, kde se jídlo distribuuje každý týden. Pandemie zhoršila situaci ve společnosti a vedla k prudkému nárůstu míry chudoby.

 

V průběhu dvaceti let se chudoba ve světě nezvyšovala, ale pandemie tento trend přerušila. Více než 1,3 miliardy lidí bylo v loňském roce chudých. Podle Světové banky jich v letošním roce pravděpodobně bude o 100 milionů více, to znamená nárůst o zhruba 8%.

 

Z hlediska dětské chudoby je Španělsko na třetím místě v Evropě po Rumunsku a Bulharsku. V této situaci žije v zemi více než 2,1 milionu dětí. Svědčí o tom údaje nevládní organizace Save the Children, která varuje, že pokud nebudou přijata opatření, může se třetina španělských nezletilých ocitnout v chudobě.

 

Téměř tisíc rodin, z nichž většina má závislé nezletilé osoby, žádá každý týden Aluce Residents 'Association v Madridu a další podobné organizace o potravinovou pomoc.

 

SRF: Koronavirus uvrhl miliony Američanů do hladové krize

 

To je přesně případ Aurelie, která pracovala půl života ve Španělsku a nyní jí nic nezbylo.

 

Aurelia:"Potřebujeme jídlo. „Mám pětileté dítě a od února jsem nezaměstnaná, ačkoliv jsem mnoho let pracoval ve Španělsku, jako uklízečka, jako hospodyně, jako pradlena. A pak jsme zůstali bez práce.“

 

Tento příběh odráží situaci, ve které se mnozí nacházejí. Toto sdružení distribuuje podporu od dubna tohoto roku. Někteří z příjemců, například Gabriela, se také dobrovolně přihlásili.

 

Gabriela:"Začínala jsem jako příjemce, a když jsem viděla, že dělají dobrý skutek a že potřebují lidi, přidala jsem se k nim."

 

Rosio Merchan, korespondent TVE: „Na začátku pandemie byla fronta lidí, kteří každou sobotu přicházeli na jídlo, delší než jeden blok. Nyní, navzdory skutečnosti, že se fronty zkrátily, hledá pomoc stále více lidí. Musel se zorganizovat systém se specifickým harmonogramem, aby se zvládla distribuci pomoci všem v nouzi.“

 

Potravinové banky ve Španělsku mezitím pomáhají více než 1,5 milionu lidí. Existuje mnoho nezaměstnaných, důchodců a lidí, kteří nedostávají dávky v nezaměstnanosti kvůli práci bez smlouvy.

 

Žena: „Pracovala jsem v baru a teď nic nedostanu, protože jsem neměla ... (smlouvu).“

 

Starší žena:„Celý život jsem pracovala jako kuchařka. A jak víte, dostáváme velmi, velmi malý důchod a nemáme dost na všechno.“

 

Sdružení žádají o pomoc a podporu dary, protože, jak se říkají, nouzová situace v sociální oblasti bude trvat mnohem déle než ve zdravotnictví.

 

(kou, prvnizpravy.cz, tve, foto: repro tve)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář