Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tusk versus Kaczyński - Oč jde v posledním souboji polských titánů

15. 10. 2023

Tusk versus Kaczyński - Oč jde v posledním souboji polských titánů

Filip Harzer

 

Foto: Profimedia.cz

Donald Tusk v roce 2007 v televizní debatě Jarosława Kaczyńského převálcoval. Od té doby se před kamerami nestřetli. Ani letos Kaczyński nedorazil, přestože jedinou debatu lídrů pořádala státní TVP.

6:30

OD REPORTÉRA V POLSKU. Bez nadsázky je to střet světů dvou nejvýznamnějších politiků, které Polsko za poslední tři desetiletí mělo. Jarosław Kaczyński změří v neděli síly s Donaldem Tuskem.

S celým článkem se můžete seznámit na následující adrese:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-tusk-versus-kaczynski-o-cem-je-posledni-souboj-polskych-titanu-237857#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.czČlánek
Poznámka ČNL:  Pokud vyhraje Tusk, a to není pravděpodobné, pak polská politika nabere proněmecký směr. Tusk se dostal na polskou politickou scénu za německé peníze.

 

"V rozhovore pre DWN poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski vyjadril pobúrenie z návrhu EÚ o druhé funkčné obdobie Tuska. “V Poľsku neexistujú žiadne argumenty, ktoré by odôvodňovali voľbu Tuska. Neurobil nič pre Poľsko, slúži predovšetkým záujmom Nemecka. Aspoň takto to vidím ja,” povedal Waszczykowski.

 

Waszczykowski tak zopakoval tvrdenie predsedu vládnucej strany PiS Jaroslawa Kaczynskeho. Tusk je “kandidátom Nemecka” a jeho znovuzvolenie by “zhoršilo krízu v Únii,” povedal Kaczynski v rozhovore pre agentúru PAP."

 

(Tusk slúži záujmom Nemecka a neexistujú dôvody pre jeho opätovné vymenovanie,

  Varšava 09. marca 2017 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Laurent Gillieron/Keystone via AP)

 

Ve Varšavě označili Tuska za představitele nikoli Polska ale Německa

© AFP 2018 / John Thys

04.01.

 

Oficiální Varšava považuje předsedu Evropské rady Donalda Tuska za představitele Německa, nikoli Polska. V rozhovoru pro Polska Times to prohlásil polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz.

 

Bývalý předseda polské vlády Donald Tusk byl do dané funkce zvolen i přesto, že Polsko navrhlo jiného kandidáta — Jacka Saryusze-Wolského. Tusk je bývalým předsedou strany Občanská platforma, která je nyní v opozici.

 

Politik je neustále kritizován polskými úředníky za poškození zájmů Polska, a to jak v době, kdy byl předsedou vlády, tak i za dob předsednictví v Evropské radě.

 

„Nezpochybňujeme legitimitu Donalda Tuska, nepovažujeme ho ale za představitele Polska," pronesl Czaputowicz. „Ve volbách (do Evropské rady, pozn. red.) jsme navrhovali kandidaturu Jacka Saryusze-Wolského," dodal.

 

Polský ministr rovněž prohlásil, že několik hodin před summitem ohlásila volbu Tuska i německá kancléřka Angela Merkelová, a to ve svém projevu ve Spolkovém sněmu. „Z toho vyplývá, že byl představitelem Německa, i když možná neformálním," řekl Czaputowicz.

 

„Volba byla legální. Z etického hlediska však byla velmi pochybná," uzavřel celou věc Czaputowicz.

 

Tusk proti odporu Polska neměl být zvolen do funkce!


Potvrdit ve funkci někoho, kdo nemá důvěru vysílajícího státu, je jedním z vrcholů arogance moci na jedné straně a na druhé pak projev servilnosti představitelů ostatních států.


Pokud Tusk se netěšil důvěře Polska, jeho domovského státu, neměl být připuštěn ke kandikdatuře. Když Polsko nemá vliv ani na to, aby Tuska nebyl volen do funkce předsedy Evropské rady, jaké reálné pravomoci ještě má?


Něco podobného může potkat kterýkoliv stát, tedy i ČR. Proto jsme přesvědčeni, že volba jakéhokoliv funkcionáře EU by měla především záviset na souhlasu vysílajícího států. Není-li tento souhlas, pak k volbě by nemělo vůbec dojít. A je úplně jedno, zda uvažovaný funkcionář slouží německým zájmům, či nikoliv, zda jeho děda byl wehrmachťákem nebo v esesáckém Sicherheitsdienstu. Pokud tato zásada v „evropském právu“ chybí, je nutné ji dopracovat.  Není možné, aby funkcionář EU byl v konfliktních vztazích s vysílajícím státem. To říká i zdravý selský rozum.


Polsko je našim sousedem, je členem V4. Měli jsme Polsko podpořit. To by však musela být na naší straně odvaha. A ta je nedostatkovým zbožím na našem trhu obecně. Když  naši příslušní ústavní činitelé nedovedou ani vyzvat Německo, aby nám zaplatilo  biliony korun, které nám dluhuje na reparacích, co vlastně od nich můžeme ještě požadovat? 

J. Kovář